Postaja nujne medicinske pomoči v Tolminu ima od 400 do 450 intervencij na leto. Gre za reševalno postajo, ki je od Trente in podobno odročnih krajev oddaljena tudi več kot eno uro vožnje po regionalni cesti. Splošni ambulanti v Bovcu in Kobaridu ponujata nujno medicinsko pomoč le čez dan, ob delovnih dnevih.

Kakšne spremembe v ta okolja prinaša zgraditev novega urgentnega centra v bolnišnici Šempeter pri Gorici, na ministrstvu za zdravje še ne morejo pojasniti. Organizacijske in strukturne spremembe tako za ajdovsko kot tolminsko urgenco bodo, pravijo. A zagotavljajo, da bo pred kakršno koli spremembo sklican sestanek direktorjev zdravstvenih domov, bolnišnice ter predstavnikov lokalnih skupnosti.

Bolnišnica Šempeter pri Gorici je od Bovca oddaljena skoraj eno uro in pol vožnje. Edina postaja nujne medicinske pomoči na tej poti je v Tolminu. Direktor zdravstvenega doma Tolmin Dušan Taljat pravi, da imajo od 400 do 450 intervencij na leto, kar ni veliko, so pa te zaradi specifičnih poškodb, pogosto povezanih z adrenalinskimi športi, lahko zelo zahtevne.

Na Tolminskem poleti poplava nesreč

»Za bliščem novih urgentnih centrov se skriva beda ruralnih okolij, ki so oddaljena sto in več kilometrov,« je kritičen Taljat. V Kobaridu in Bovcu je ob delovnih dnevnih med 7. in 20. uro mogoče dobiti nujno medicinsko pomoč v splošni ambulanti, kjer dela po en zdravnik. To precej oteži delo, kadar se mora zdravnik iz ambulante napotiti na pomoč na teren. V poletnih mesecih, ko je na Bovškem in Tolminskem največ turistov in je največ nesreč, predvsem pri adrenalinskih športih ter v visokogorju, je delo zdravnikov dodatno oteženo. Zaradi koriščenja dopustov se spremeni urnik dela. En poletni mesec je odprta splošna ambulanta v Kobaridu, naslednji poletni mesec pa le splošna ambulanta v Bovcu. Posledično je okrnjen dostop do nujne medicinske pomoči.

Bovec je specifičen problem predvsem v poletni sezoni, zato razmišljajo o okrnjeni ekipi nujne medicinske pomoči v sestavi zdravstvenega tehnika in medicinske sestre z reševalnim vozilom. A krepitev kadra pomeni tudi krepitev finančnih sredstev, ki jih v Tolminu nimajo.

Ministrstvo je z okrepitvijo urgenc z dodatnimi zdravniki v bolj oddaljenih krajih omogočilo delo brezposelnim zdravnikom, ki so se znašli na čakalni listi za specializacijo. Po Taljatovem mnenju je takšno reševanje kratkotrajno, saj po končanem pripravništvu, ki traja šest mesecev, ti zdravniki odidejo in je treba poiskati nove. Poleg tega se delo, ki ga vanje vložijo na posameznih urgencah, kot so posebna strokovna usposabljanja, ne obrestuje.