Prehranska strokovnjakinja na zvezi Marjana Peterman je izpostavila, da je hiter način življenja industriji dal priložnost za pripravo živil, ki so namenjena hitri pripravi zajtrka. Tako se po njenih besedah med različnimi žiti za zajtrk že nekaj mesecev ponujajo tudi piškoti za zajtrk, pogosto v majhni priročni embalaži.

Piškoti so sicer v oglasnem sporočilu postreženi na krožniku, poleg so še sadje, kozarec mleka ali jogurta ter skodelica za kavo ali čaj, opozarja Petermanova. Tovrstni oglas ljudem predlaga, da si zjutraj postrežejo kar s piškoti, ne pa s kosmiči, mlečnim zdrobom ali kosom kruha.

Prehranska strokovnjakinja poudarja, da s takim obrokom ne pridobimo skoraj nič. Če si zraven res pripravimo še vse ostale sestavine, zaužijemo bistveno več sladkorja in maščob, kot če bi si privoščili polnozrnati kruh ali koruzne kosmiče.

Zajtrk je eden od treh glavnih obrokov in naj bi vseboval ogljikohidratna živila (žita, kaše, polento in podobno), sadje in zelenjavo (vitamini in minerali), mlečne izdelke (jogurt, skuta ali sir) ter tudi malo mesnih izdelkov (beljakovinski del obroka). Ob tem pa naj napitki ne bodo presladki, svetuje Petermanova.

Na ZPS priporočajo, naj ljudje redno zajtrkujejo in si za ta obrok vzamejo dovolj časa, saj zajtrk da energijo in potrebna hranila za dober začetek dneva. Sicer je sprva dobro popiti kozarec vode. Ta jutranji obrok naj bo kombinacija različnih živil, da bodo zajtrki pestri in raznoliki. Pri tem se ne sme pozabiti na sadje ali zelenjavo, mlečni izdelki pa naj bodo manj mastni in brez sladkorja.

Zajtrk današnjega slovenskega potrošnika se pogosto razlikuje od zajtrkov, ki so kot tradicionalno slovenski opisani v Slovenski kuharici. Pod vsakdanjim zajtrkom je zapisano, da ga postrežemo s kavo ali čajem, mlekom ali kakavom, poleg ponudimo še kruh, presno maslo in marmelado ali med.

Drugi, t. i. slovesni zajtrk, pa vsebuje še mesne jedi, kot so zrezek z jajcem, ocvrto meso, pražena jetra, možgane, pečenico ter dodatke. Med njimi so gorčica, majoneza, nariban hren, rdeča redkvica in paprika, in podobno. Slovenski zajtrk se konča s pecivom, sadjem ali kompotom.