Tekme svetovnega pokala v smučarskih tekih tudi na uvodnih dneh Tour de Ski niso izgubile oznake »norveškega« prvenstva. Premoč norveških tekačev in tekačic je več kot očitna. Ne gre le za Pettra Northuga in Marit Bjoergen, ki bosta v rdeči majici vodilnih tekla na današnjem tretjem dnevu novoletne turneje v švicarski dolini Mustair v kraju Tschierv pod prelazom Stelvio. Niti Alenka Čebašek in Lea Einfalt danes ne moreta ničesar spremeniti. Norveška prevlada se odraža že vso sezono. V trenutnem seštevku svetovnega pokala so med najboljšo trinajsterico ob kar devetih Norvežanih iz preostalega sveta le tretji Šved Calle Halfvarsson, ki je tudi najbližje Northugu na Touru, današnji gostitelj Švicar Dario Cologna (peti), ki se ga kot trikratnega zmagovalca Toura vikingi še najbolj bojijo, osmi Kanadčan Harvey in enajsti Rus Petuhov. Med tekačicami je še bolj enobarvno. Med sedmerico najboljših je vrinjena le peta Švedinja Charlotte Kalla.

Take premoči ene reprezentance v več kot tridesetletni zgodovini svetovnega pokala še ni bilo. Vsi v tekaški karavani se zavedajo, da to ni dobro za nikogar. Debata je vroča že mesec dni. »To je kot boj dobrega proti zlu. In Norveška je zlo,« boleče rane doživlja Šved Emil Joensson, ki je v sezoni 2013 z malim sprinterskim globusom držal ravnovesje in že sredi decembra predlagal sodelovanje med reprezentancami, da bi omilili prevlado. Prav reprezentanco Švedske imajo poleg Finske, Nemčije in Rusije za edino, ki bi lahko omilila premoč. Tudi zaradi večnega rivalstva z zahodnimi sosedi. Pred Norvežankami je klecnila tudi Justyna Kowalczyk, ki je bila zadnja leta po Petri Majdič trn v norveški ženski visoki peti. »Norvežani bodo tek uničili,« je črnogleda Poljakinja. »Norvežani so največji ljubitelji smučarskega teka, a ga žal tudi uničujejo. Gre za paradoks. Enostavno se ni mogoče več boriti z njimi. Nihče nima toliko denarja in nihče ne more podpreti toliko tekačev na tako kompleksen način. Postaja dolgočasno, prevlada je popolna,« se težko sprijazni Poljakinja, ki se je kljub štirim zmagam na Tour de Ski Norvežanke ne bojijo več. »Seveda je nevarnost za šport, vendar kaj naj naredimo? Delamo najboljše kot lahko,« pravi švedska tekaška zvezdnica Charlotte Kalla, ki je izpustila Tour, da bi se pripravila za domače svetovno v Falunu. Švedi so vzrok iskali tudi v denarju, češ da so njihovi najboljši tekači že v osnovi plačani pol slabše od sosedov. Alarmni zvonci zvonijo tudi v Nemčiji. Gledanost televizijskih prenosov smučarskih tekov je na zelo nizkem nivoju. V enem od preteklih tednov pred Tourom v Oberstdorfu so pred televizijo našteli štiri milijone Nemcev, skoke si je medtem ogledalo 48 milijonov gledalcev. Slabšo gledanost od tekov je imelo le alpsko smučanje, nordijske dvoboje nemških in norveških kombinatorcev si je ogledalo 25 milijonov gledalcev. Gledanost je v finančnem smislu povezana z močnimi sponzorji, ki podpirajo tudi FIS.

»Norvežanke zagotovo niso prevzetne zaradi zmag. Hočejo imeti konkurenco. Zavedajo se, da ni zanimivo za smučarski tek kot šport, če se kosajo le med seboj. A treba je vedeti, da ne bodo zavirale zaradi tega. Mi moramo bolje delati,« je vročo tekaško temo komentirala Katja Višnar, ki z več zornih kotov vidi to norveško premoč. Je ena redkih, ki je z uspehi pokukala izza norveške zastave, hkrati pa tam živi. Z drugim mestom v Ruki na Finskem je iz rok Norvežank izmaknila eno od zgolj petih uvrstitev (Švedinja Kallova in Nilssonova, Nemka Fesslova in Finka Niskanenova) na zmagovalni oder na enajstih tekmah. Pet od 33. Petnajst odstotkov. »Razlogov za prevlado Norvežank je več,« pravi Višnarjeva, »eden je zagotovo, da imajo Marit Bjoergen, najboljšo na svetu. Vse druge vidijo, kako trenira in živi. Marit je del dobre ekipe, kjer deli z drugimi vse. Mlajše tekmovalke tako vidijo, kako dela. Za temi mlajšimi, ki so prišle v ospredje v zadnjih sezonah, je verjetno pet in več let dobrega dela. Tudi sama imam izkušnje s tem, ko se jim pridružim na treningu. Vidim, kje so moje šibke točke. Poleg tega je na Norveškem velika množica dobrih tekačev in velika popularnost tega športa. Tek je njihov način življenja in že pri mlajših je znanje o treningu in teku na visoki ravni. Nadgradnja je zelo profesionalno delo v ekipah s številnimi strokovnjaki.«