Tina Maze se ves čas svoje samostojne poti na prizoriščih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju ni pretvarjala. Vedno je izražala svoja čustva. Vsak v njeni najožji okolici se je moral prej ali slej sprijazniti, da je v tistem trenutku tam zaradi nje, pa čeprav bi se večkrat kdo najraje vdrl v zemljo. Spomin skozi več let spremljanja tekem svetovnega pokala kaže, da so bila čustva Tine Maze najintenzivnejša po slalomskih nastopih. Zadnja tekma svetovnega pokala na Sljemenu na Hrvaškem je to le potrdila, saj zanjo peto mesto in visok zaostanek za tekmicami pomeni težko prebavljiv poraz.

Slalom je disciplina, ki se ji je Tina Maze najbolj posvečala. Trdo je garala, da se je prebila v svetovni vrh. Slalomsko znanje Črnjanke je doseglo vrhunec pred dvema sezonama, ko sta se marca v finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju pomerili za mali kristalni globus dve najbolj vroči imeni svetovnega alpskega smučanja. Tina Maze, ki je v rekordni sezoni 2012/13 postavljala mejnike, in vzhajajoča zvezda Mikaela Shiffrin, ki je prav v tistih dneh postala polnoletna po evropskih merilih. Prvi polčas je gladko dobila Slovenka, odločilnega drugega pa Američanka, ki je v nadaljevanju trofejne kariere rasla prav na krilih krone v Lenzerheideju.

Lanski slalomski padec forme je Tino Maze oddaljil tudi od ubranitve velikega kristalnega globusa. Letošnji ponovni vzpon v tej disciplini pa jo je znova povzdignil na vrh. Kakor koli se bo končal boj za veliki kristalni globus, bo Tina Maze vso sezono nosila vlogo prve favoritinje. Mikaela Shiffrin je sicer ujela zmagoviti ritem, ki ga bo lahko nadaljevala le še čez teden dni na slalomski tekmi v Flachauu. Preostalih šest januarskih preizkušenj bo namreč v hitrih disciplinah. Po dve bosta konec tedna v Bad Kleinkirchheimu, teden dni pozneje v Cortini d'Ampezzo in ob koncu meseca še v St. Moritzu. Pogled na uspehe Tine Maze v preteklosti razkrivajo, da je na omenjenih prizoriščih dosegla svoje največje uspehe. Tega se dobro zaveda tudi Črnjankina druga velika tekmica Anna Fenninger, ki je celo izjavila, da bi bilo vse drugo kot skupno prvo mesto Tine Maze veliko presenečenje. Izjava Avstrijcem ni bila preveč všeč, se pa lahko strinjajo, da je realna.

Manj realen se po videnem na zadnjih dveh slalomskih preizkušnjah zdi podvig Tine Maze, da bi postavila nov osebni mejnik: skupno slalomsko zmago svetovnega pokala. Nihče ne dvomi, da je sposobna ob koncu sezone premagati vse Avstrijke, sijajne Švedinje, vse hitrejše in samozavestnejše vzhodnjakinje... A Mikaela Shiffrin se zdi kljub majhni točkovni razliki, ki je plod Američankinega slabega slalomskega starta v sezono, nepremagljiva.

Andrea Massi je bil po zagrebški tekmi zelo kritičen do slovenskih smučišč. Njegova jeza je bila posledica vprašanja novinarskega kolega, kako komentira dejstvo, da so Američanke med prazniki trenirale v Beaver Creeku, kjer bodo čez slab mesec preizkušnje za naslove svetovnih prvakinj. »Kaj lahko storimo, če lahko velike nacije trenirajo na progah, na katerih potekajo največja tekmovanja?« je vrnil z vprašanjem Andrea Massi in nadaljeval: »Tina je novembra lani zmagala v Lake Louisu, potem ko je zadnjič trenirala smuk pred več meseci. Ob tej priložnosti bi dal kritiko slovenskim smučiščem. Upam, da bo konstruktivna. Z Rastom Ažnohom sva si med prazniki želela v Kranjski Gori ali Mariboru organizirati slalomski trening. Poudarjam slalomski, ne smukaški. Bila sva deležna številnih izgovorov, češ da ni elektrike, da je premalo ali preveč snega... Če bi jaz v Sloveniji upravljal smučišče in bi imel Alberta Tombo v podobi Tine Maze, bi šel peš sam pripravit progo. Pomanjkanja domoljubja ne razumem. Če lahko v Zagrebu organizirajo tako vrhunsko tekmo, bi lahko v Kranjski Gori pripravili vsaj trening za Tino Maze. A po tem ni nobene želje.«

Srečko Medven, generalni sekretar Pokala Vitranc, odgovarja: »Kot sem seznanjen, je Andrea Massi klical Romana Slivnika (direktorja RTC Žičnice Kranjska Gora, op. p.). Ta mu je odgovoril, da za trening ni ustreznih pogojev, da proga ni utrjena. Poligon v Kranjski Gori je zaradi vremenskih razmer začel delovati šele 2. januarja letos, pa še to ne v celoti, temveč le del, na katerem potekajo tekme svetovnega pokala. Kot veste, je lahko sneg na smučišču hitro dober za rekreativno smučanje, še zdaleč pa ne za trening profesionalcev. Realnost slovenskih smučišč je takšna, da je prioriteta na strani turizma. In tudi Kranjska Gora živi od turistov, ne treningov. Verjemite mi, da če bi imeli pogoje za trening, bi jih z veseljem ponudili. Tako Tini Maze kot vsem slovenskim reprezentancam in klubom. Zato se mi Massijeva izjava ne zdi primerna.«

Težava s treningom razkriva zgodbo ekipe Tine Maze in slovenskega smučanja. Tina Maze in Andrea Massi sta že davno prerasla slovensko okolje, ki se ukvarja s preživetjem in dolgovi, ne pa mentaliteto, s katero uspeti v bogatejšem mednarodnem okolju. »Žal je realnost takšna, da bi v tem trenutku Tini Maze lahko ponudili trening na poligonu. A je treba povedati, da so razmere na njem naravne, da proga ni dodatno utrjena. Trudili se bomo, da bo kranjskogorski poligon v tej sezoni ponudil čim več kvalitetnega treninga vsem,« je sklenil Medven.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo nadaljeval danes v Zagrebu, kjer se bodo moški merili na prvem od štirih januarskih preizkušenj. Prva proga bo ob 15.05, druga ob 18.10.