180,4 kilograma težkega modroplavutega tuna, ki so ga ulovili na severu Japonske, so na dražbi na najbolje poznani tokijski tržnici (in največji ribji na svetu) prodali za nekaj več kot 31.000 evrov, poroča tiskovna agencija AFP.

»Zmagovalec« dražbe Kijoši Kimura, vodja podjetja, ki stoji za priljubljeno verigo restavracij Sushi-Zanmai, je bil presenečen, da je tako veliko ribo dobil za tako malo denarja. »To je najboljša kakovost mesa. Zadovoljen sem, da sem kupil najboljši kos,« je povedal za lokalne medije.

Trud za prepoved lova

Razlog za nižjo ceno tuna je manj konkurence med kupci, kakor tudi večje število teh rib na severni obali Japonske. Modroplavuti tun se na tržnici Tsukiji že več let prodaja kot najdražji kos ribe. Kos »otora«, kakor pravijo mastnemu delu trebuha tuna, lahko v elitnih restavracijah v Tokiu stane tudi po nekaj sto evrov.

Okoljevarstveniki se že nekaj let trudijo doseči prepoved lova na tune, saj je ta vrsta ogrožena. Na Japonskem sicer pojedo največ te ribe na svetu, dodatne zahteve po lovu pa sproža tudi vse večja priljubljenost sušija povsod po svetu.