Mesto je znano tudi po Paučnikovi bolnišnici (skrivna bolnišnica med drugo svetovno vojno), dvorcu Rotenturn, Koroški galeriji likovnih umetnosti (ustanovljena leta 1957) in tudi sloviti gostilni Murko, saj ga ni Korošca, pa tudi mnogo drugih, ki ne bi vedel za ta legendarni hram vsega dobrega. Še danes namreč slovi po mežerliju,TO JE PRAVILNA OBLIKA, moški spol, ednina, NE SPREMINJAJ! značilni koroški specialiteti, in odojkih.

Gostilni je dal pečat in sloves pokojni Hinko Murko z ženo Cvetko, zdaj pa tradicijo nadaljujeta njuna hčerka Cvetka in njen soprog Vinko - Cic, v veliko pomoč pa sta jima njuna otroka, sin Dejan in hči Lucija.

Na sedanji lokaciji so hišo postavili leta 1903 in v njej gostilno, k njej pa sta spadali tudi kovačija in kmetija. Bila je značilna furmanska gostilna, ki sta jo vodila Maks in Ana Murko, praded in prababica sedanje lastnice Cvetke. Za njima sta leta 1928 prevzela gostilno njun sin Maks in njegova žena Angela. Maks je med vojno padel, Angela pa je gostilno sama s štirimi otroki vodila naprej. Njun sin Hinko je edini ostal doma in pomagal mami. Poprijel je za vsako delo. Ko še ni dopolnil dvajset let, je leta 1954 stopil na nelahko pot samostojnega obrtnika. Štirideset let se je razdajal gostinstvu, družini in soprogi Cvetki, ki je bila domači gostilni prav tako zelo predana. Leta 1998 je Hinko umrl sredi dela. Gostilno sta z veliko zavzetostjo prevzela hči Cvetka in zet Vinko. Pred dvema letoma je prav tako mnogo prezgodaj umrla še mama Cvetka.

Mlajša generacija nadaljuje tradicijo posebnega gostoljubja. MežerliTO JE PRAVILNA OBLIKA, moški spol, ednina, NE SPREMINJAJ! in odojek sta ostala, seveda tudi koroški narezek s skuto, pa razne enolončnice, telečja obara z ajdovimi žganci, pohorski lonec, vampi na tržaški način, bograč, pasulj, pražena jetrca, domače pečenice, tudi juhe so domače, se razume, v goveji juhi so res domači rezanci… Posebnost hiše so medaljoni na štiri različne načine, koroški krožnik, sladica Huga Wolfa in pohorska omleta. Ponudijo še vrsto različnih mesnih in ribjih jedi ter vrsto jedi za vegetarijance in otroke. Prava pravcata posebnost pa so torte, ki jih peče hči Lucija.

Predniki so vino kupovali na Bizeljskem, danes pa imajo lepo izbiro buteljčnih vin z vseh vinorodnih območij. Cvetka z družino in osem zaposlenih skrbijo za goste, ki prihajajo k njim na poslovna in zasebna kosila ter srečanja, poroke in druge praznične priložnosti. Prenovljen pokriti letni vrt je v poletnih dneh zelo vabljiv in ob dobri domači hrani in bogatem izboru najrazličnejših pijač gostom prava sprostitev. Gostilna Murko ima tudi blagovno znamko Gostilna Slovenija, ki je temelj sodobne kulinarične razpoznavnosti Slovenije. Gospa Cvetka in soprog Vinko - Cic sta na domači lokaciji zgradila še pet teniških igrišč in teniško dvorano, kjer se poleg igranja tenisa obiskovalke in obiskovalci prav radi družijo (»ata« Cic in sin Dejan sta tudi učitelja tenisa).

Gostilna Murko je bila v vsakem obdobju svojega obstoja prepoznavno stičišče, kjer so se vedno radi zbirali najrazličnejši ljudje. Tako so vanjo zahajali (v zlatih časih slovenskega moškega smučanja) naši smučarji z legendarnim Bojanom Križajem na čelu. Bilo je sila zanimivo (v 80. letih prejšnjega stoletja) s številno ekipo zdravnikov iz Kitajske, ki so prišli v slovenjgraško bolnišnico učit akupunkturo. Glasbeni nadmojster Slavko Avsenik se je z ansamblom vred prav rad po koncertu zadržal v gostilni, kjer se je vso noč pelo in je z njim pela tudi mama Cvetka, ki je imela zelo lep glas.

Prav posebno mesto v gostilni ima slovenjgraška legenda kulture, akademski slikar profesor Karel Pečko, čigar slike z motivom Uršlje gore krasijo gostilno, prav tako tudi njegovi vitraži. Profesor Pečko je, dokler je še sam vozil avto, skoraj vsak večer prišel v jedilni kot gostilniške kuhinje, kjer sta s pokojnim »gazdo« Hinkom skupaj pogledala večerna poročila in po njih še dolgo politizirala ter se zraven večkrat nasmejala in tudi malo zgražala.

Domačnost in prijaznost pa okusne jedi in dobro počutje so odlike Murkove gostilne, ki nosi v sebi sporočila prednikov, poleg tega pa še sproščenost in vedrost novosti, ki jih prinašajo nove generacije, novi časi. Če to ni nekaj najlepšega, potem moja malenkost resnično ne ve, kaj je. Trdno verjamem, da bomo v tej resnično dobri gostilni lahko še dolgo uživali v vsem, kar slastnega ponuja. Mladi so vsekakor zagotovilo za to.