»Ne želim tvegati, če ne bom povsem prepričan, da sem lahko učinkovit in da lahko tudi kaj naredim,« je v izjavi za Denver post dejal ameriški olimpijski in svetovni šampion.

Hrbta še ne more povsem obremeniti

Sedemintridesetletni Miller v novi sezoni še ni tekmoval. Po operaciji v ledvenem delu hrbta, s katero so mu sprostili pritisk na ukleščeni živec, je Miller že toliko okreval, da si lahko znova nabira novih moči, a hrbta še ne more povsem obremeniti, kar pomeni, da forma še ni stoodstotna, da bi lahko z gotovostjo napovedal, kdaj se bo lahko znova vrnil na tekmovalne steze.

Miller je le nekaj tednov po operaciji v Park Cityju opravil prve zavoje na snegu in je bil zelo zadovoljen, kako mu je šlo. Nato pa je na novega leta dan po dveh veleslalomskih vožnjah na progi v Beaver Creeku prekinil trening, kajti »vsega je bilo preveč, bilo je zelo strmo in zelo zavito, sneg pa je bil preveč agresiven. Hrbet pa me je že začel opozarjati, saj je bilo očitno preveč pritiska in gibanja«. Kljub temu, da se je nato zbudil z bolečim hrbtom, pa se je lahko nato naslednji dan preizkusil v superveleslalomski preži in naredil nekaj težkih in hitrih zavojev.

Več kot optimističen

Miller upa, da bo dovolj pri močeh, da bo formo v drugem delu januarja preizkusil že na smukih v švicarskem Wengnu ter nato še na slovitem Petelinjem grebenu v avstrijskem Kitzbühlu.

»Glede na to, da je od operacije minilo komaj nekaj več kot mesec, sem več kot optimističen, kako hitro sem lahko znova začel smučati. Seveda pa še ne vem, kje sem in kaj me čaka. Če bom lahko treniral, bom tekmoval v svetovnem pokalu. Od tega je v veliki meri odvisen tudi moj nastop na svetovnem prvenstvu. Še ne vem, kako se bo odzval hrbet na vse napore,« je za ameriške medije dejal Miller, ki ima s svetovnih prvenstvih štiri zlate kolajne, z olimpijskih iger pa šest kolajn. Na sloviti progi Ptic roparic, prizorišču tekem svetovnega prvenstva, je štirikrat slavil zmago od skupno 33 zmag, kolikor jih ima v svetovnem pokalu.

Miller trenutno ni v najboljšem položaju, saj si bo svoje mesto v domači ekipi za svetovno prvenstvo moral še izboriti. Interna konkurenca je letos res zelo huda, Steve Nyman in Travis Ganong kažeta vrhunsko smukaško formo in sta že zmagala, zelo dober je tudi Marco Sullivan.

Morda si bo prislužil nastop

»Pravo vprašanje ni, ali bom dirkal ali ne, temveč ali me bodo sploh vključili v moštvo. V Beaver Creeku sem vknjižil kar nekaj vrhunskih uspehov, kar pomeni, da imam kar nekaj argumentov, da sem del ekipe. Res pa je tudi, da imamo v tej sezoni zelo dobro ekipo, fantje so redno na stopničkah, kar pomeni, da imajo dober argument za trditev, da želijo na SP imeti le najmočnejše tekmovalce. Če bom prikazal dobre nastope, bi si morda lahko prislužil nastop,« je številne če-je, povezane z njegovo letošnjo sezono, predstavil Miller.

Američan se zaradi številnih dvomov, povezanih s potekom letošnje sezone, spogleduje tudi s koncem tekmovalne poti, saj si, če se ne bo uvrstil na svetovno prvenstvo, ne predstavlja, da bo moral iti skozi nov ciklus poletnih priprav, da bi se pripravil še na eno negotovo sezono.