Buckinghamska palača navedbe zanika

Američanka, katere imena niso objavili v javnosti, zatrjuje, da jo je ameriški investicijski bankir Jeffrey Epstein še kot mladoletno »posojal« za spolne usluge prijateljem. Med njimi naj bi bil tudi britanski vojvoda Yorški, princ Andrew. Spolne odnose, v katere ni privolila, naj bi imela med letoma 1999 in 2002 trikrat – v Londonu, New Yorku in na zasebnem karibskem otoku v lasti Epsteina.

Predstavnik Buckinghamske palače je izjavil, da gre za sodni postopek, v katerem vojvoda Yorški ni obtožen. »Zato tega ne bi komentirali. Vendarle pa, da se izognemo kakršnemukoli dvomu, navedbe, da bi se vojvoda Yorški neprimerno obnašal z mladoletnicami, kategorično zanikamo,« je komentiral.

»Ne bom še enkrat žrtev!«

Američanka je za britanski časnik Guardian dejala, da ne bo dopustila, da bo še enkrat – in to po krivici – postala žrtev. »Ravno takšni napadi so razlog, zakaj žrtve spolnih napadov molčijo, in zakaj tudi sama tako dolgo nisem spregovorila. Stvari se spreminjajo. Ne morejo me prisiliti, da molčim,« je ostra. Njena izjava se navezuje na trditve še enega od obtoženih, odvetnika Alana Dershowitza, ki je njene navedbe opisal kot laž. Dejal je, da je njena zgodba izmišljena in da želi z zgodbo le zaslužiti.

Epstein, ki naj bi med letoma 1999 in 2002 mladoletno Američanko »oddajal« kot spolno sužnjo, je bil leta 2008 zaradi nagovarjanja mladoletne prostitutke že obsojen na zaporno kazen.