Kako čakate prvi Tour? Se zavedate, kako zahtevna preizkušnja je to, glede na to, da imate za sabo sedem tekem svetovnega pokala (61 km), zdaj pa bo v devetih dneh prav toliko tekem s podobno dolžino (vsaj 54 km)? Je kaj treme, strahu?

O, ne. Ni me strah iti na start, čeprav bo to moj prvi. Grem iz tekme v tekmo odteč zbrano in pokazat maksimum. Ni me strah niti tekem v klasiki niti v sprintu. Rada tekmujem v vseh disciplinah. Upam, da bom lahko odtekla vse tekme. Prav zanima me, kako mi bo šlo.

Željno čakate predvsem famozni zaključni vzpon na smučišču Alpe Cermis, kjer je priložnost za dobre tekačice v dolge klance, ki je kot nalašč za dobre gorske tekačice. Vas tudi tega izziva ni strah, saj doslej verjetno še niste preizkusili česa podobnega?

Ta tekmovalni dan imam v mislih že kar nekaj časa. Pravijo, da je klanec zelo strm. Noč pred tem zadnjim dnem, seveda če bo dotlej vse šlo tekoče, me bo morda malo stisnilo. Po drugi plati so tudi starši obljubili, da me pridejo pogledat v dolino Fiemme in to bo dodatna motivacija za celoten Tour. Rada bi izkusila, kako mi gre v primerjavi s Therese Johaug in Marit Bjoergen. Na očeh bom imela tudi svoje malo starejše vrstnice.

Predvidevam, da ste za nasvet povprašali tudi Petro Majdič, vzornico, ki je na tekaškem touru kar pet let krojila skupni vrstni red, kar je verjetno tudi vaša tiha želja za v prihodnje?

Ne, nisem iskala nasveta. Nič je nisem srečala v teh dneh, kar tako pa tudi ne klepetava po telefonu. Šla bom svojo pot. Vsi pravijo, da je težko, in to moram predvsem sama izkusiti.

V reprezentanci prevladujejo sprinterke. Ste z Alenko Čebašek, ki je v tej sezoni kar na sedmih od devetih tekem pristala med trideseterico, posebej usmerjeni na daljše razdalje? Imate zaradi tega individualni program vadbe?

Ne. Program je enak za vse. Sama prilagodim kakšen trening za boljšo vzdržljivost. Podaljšam ga za kake pol ure ali kakšno intervalno serijo. Predvsem takrat, ko se dobro počutim. Zaenkrat sem zdržala vse treninge. Tudi zdravje mi ne dela težav, dobro se počutim. Ob tem vem, da je zanimivo in koristno vaditi s sprinterkami. Že če jim sledim, vem, da napredujem. Tudi v sprintu, ko pridobim še nekaj moči, bom konkurenčnejša. Ob tem mi Katja, Vesna, Nika in Alenka podelijo tudi kakšno izkušnjo. Lepo je, da smo velika in močna ekipa. Vem, da mi bo to zagotovo koristilo na takih preizkušnjah in tudi v zaključkih tekem s skupinskimi starti. Že za jutrišnji uvodni prolog (3 km, op. p.) vem, da bom morala dati v glavo, da je to zame sprint. Predvsem sem osredotočena nase. Namesto mene ne bo nihče tekel.

Kakšne so novoletne želje, povezane s Tour de Ski?

Trideseterica v skupnem seštevku. Da bi uživala in bila zdrava.