Podkev

Podkev naj bi nas varovala pred nesrečo. Če želimo, da nam bo prinašala družinsko srečo, jo je treba pritrditi nad vhodna vrata, in sicer tako, da stoji pokonci kot črka U – na ta način sreča ne more pasti iz nje. Podkev, ki simbolizira sožitje človeka ter konja, velja za srečni simbol povsod po svetu. Ker je iz železa, pomeni trdnost, varnost in zaščito, sicer pa spominja na mesec oziroma živalske rogove, kar simbolizira plodnost in rodovitnost.

Dimnikar in gumbi

Kadar vam na vratih pozvoni dimnikar, ne smete njegovih storitev menda nikoli zavrniti. Dejstvo je, da je čiščenje dimnika zapovedano z zakonom, saj je to bistven del požarne varnosti vsakega doma, in iz istega razloga velja dimnikar tudi za simbol sreče. Dimnikar namreč skrbi za varnost domačega ognjišča, ki je imelo nekdaj v vsakem domu osrednji pomen. Dimnikarji so poleg omel s sabo nosili tudi lestve – tudi te so simbol sreče in morajo biti postavljene pokonci, da vodijo proti nebu oziroma v nebesa. Zakaj se je treba, kadar vidimo dimnikarja, prijeti za gumb ter si nekaj zaželeti, ni povsem jasno. Gotovo pa je ta običaj tako razširjen, da so simbol sreče postali celo gumbi sami.

Pujsek

Pujsek je simbol sreče iz istega razloga kot navada, da ljudem zaželimo »veselega in debelega«. Pujski so bili v starih časih cenjeni predvsem zato, ker so družini omogočili preživetje.

Štiriperesna deteljica

Da med triperesnimi deteljicami zraste štiriperesna, mora priti do igre narave oziroma modifikacije, zato so tako redke. A nič ne de – tudi triperesna deteljica je pomembna, saj gre za rastlino, s katero je bila menda obložena Jezuščkova posteljica v hlevčku v Betlehemu, z njo pa so se hranile tudi živali, ki so ga grele. Danes v triperesni deteljici vidimo predvsem simbol Svete trojice. Če najdete štiriperesno deteljico, je to gotovo razlog, da greste takoj vplačat listek za loterijo. Sicer pa jo dobro shranite, kajti njena simbolika je tako obsežna, da vam lahko prinese srečo na mnogih ravneh. Štiriperesna deteljica predstavlja štiri letne čase, štiri strani neba ter štiri osnovne elemente življenja (zemljo, zrak, ogenj in vodo).

Vir: www.marmelina.si