»Počakala bom do današnjega silvestrskega popoldneva, potem se bom dokončno odločila, ali grem v Oberstdorf. Odvisno, kako bo moje telo preneslo včerajšnji udarni trening na Pokljuki. Po dolgem času mi je dobro uspel, a šele čez noč bom videla, kako me bo to sesulo,« je včeraj popoldne razmišljala slovenska tekačica na smučeh Vesna Fabjan o svojem odhodu proti Bavarski, kjer se bo v soboto, 3. januarja, začela deveta izvedba Tour de Ski. Telefon glavnega trenerja Marka Gracerja, ki ima za sabo najuspešnejši december v tej vlogi, je čez dan zvonil v prazno. Ne samo bronasta junakinja iz Sočija, tudi Alenka Čebašek in Nika Razinger sta trenerju povzročali veliko skrbi, katero poleg najmlajše Lee Einfalt sploh vzeti na start devetdnevne turneje. Tour de Ski je tako zahteven izziv, da ne dovoljuje eksperimentiranja. Od nemškega Oberstdorfa, švicarskega Münstertala, italijanskih Cortine in Dobbiaca do doline Fiemme bo sedem tekem v devetih dneh.

Gracer je sicer prijavil vse štiri omenjene tekačice. Katja Višnar se je že pred začetkom sezone sodelovanju odpovedala, čeprav je le ena od enajstih tekačic, ki so v tej sezoni že stale na zmagovalnem odru. Doma na Norveškem se raje pripravlja na nadaljevanje sezone, včeraj je tekla na maratonu v domačem Sjusjenu, kjer sta lani zmagala oba z izbrancem Olo Vignom Hattestadom, letos pa je bila Katja četrta. Za januar ima Blejka že dolgo v načrtu nastop na tekmi skandinavskega pokala v Falunu, na prizorišču svetovnega prvenstva.

Vesna Fabjan na Tour si želi, a je po šestih tednih iz Skandinavije in Davosa prišla z dokaj natančno diagnozo težav – pretreniranost. »Ko sem prišla iz Davosa, so bili zdravniški izvidi dokaj slabi. Na srečo so novejši izpred dneva že mnogo boljši. Naredili smo tudi preiskavo srčne obremenitve EKG. Gre zgolj za preventivo. Zdaj se počutim veliko bolje kot ob prihodu iz Davosa, a se vseeno nočem prenagliti. Obremenitve na Touru so tako brutalne, da se vsaka slabost v zdravju še toliko bolj pozna,« dobro ve Fabjanova, saj se dobro spomni trmastega vztrajanja na Touru 2013. Fabjanovo, ki je bila v Davosu na zadnji tekmi osma, žene predvsem misel na priložnost v drsalnem prologu (tri kilometre) v Oberstdorfu in drsalni sprint v domači dolini Švicarja Daria Cologne. Zdravstvene težave ima tudi Nika Razinger, zato bo nastop 21-letne Blejke do današnjega silvestrskega dne prav tako vprašljiv.

Pravo malo dramo je v petek na startu državnega prvenstva na pet kilometrov klasično na Pokljuki doživela Alenka Čebašek. »Srčni utrip se mi je kar naenkrat nenadejano zelo dvignil, in to tik pred startom. Nekaj podobnega sem že doživela, a nikoli v tako neprimernem trenutku. Iz izkušenj vem, da bi potrebovala le pol minute in srce bi se umirilo, a ker je bilo to tik pred startom, nisem mogla čakati. Zapodila sem se v smučino, a po kilometru spoznala, da tako ne bo šlo naprej, in odstopila. Računala sem na krajši spust, da bo tam utrip upadel in bi lahko normalno nadaljevala, a se to ni zgodilo,« je nenavadno izkušnjo opisala Alenka Čebašek.

Razlogov (še) ne pozna. »Zaradi tega nisem v skrbeh. Bila sem že na zdravniških pregledih in niso ugotovili nobenih posebnosti. Je bilo pač tokrat v najbolj neprimernem trenutku. Morda je bilo to nekaj, kar moram vzeti le za dobro. Pojav malo povezujem s splošno utrujenostjo. V zadnjih dneh sem se spočila in včeraj na Pokljuki opravila dober trening,« je opisala Čebaškova, ki je natanko pred letom dni na uvodni etapi Toura v Oberhofu z osmim mestom dosegla najboljši dosežek kariere in stopničke zgrešila za le 3,7 sekunde. »Kaj bo tokrat, ne razmišljam.«

Medtem ko Lea Einfalt že v prvem nastopu na Touru sanja zaključni vzpon na smučišču Alpe Cermis nad dolino Fiemme, Čebaškova namerava zgolj do Pusterške doline. »Moj pristop je le razmislek o tekmah iz dneva v dan. Če bo šlo zares dobro, morda grem tudi v dolino Fiemme, sicer do Dobbiaca. Januarja sledi niz tekem v Estoniji in Rusiji, kjer imam več možnosti, a tja moram sveža in z nekaj treninga, vzpon na Alpe Cermis pa se mi s te plati zdi čisto nepotreben,« je končala Čebaškova.