Z enodnevno zamudo se je včeraj v Oberstdorfu vendarle začela 63. novoletna turneja v smučarskih skokih. Znova je močno snežilo, veter pa je v nasprotju z nedeljo nekoliko popustil in skakalcem tokrat pihal v hrbet. V težkih razmerah, v katerih se običajno dogajajo tudi presenečenja, so se najbolje znašli Avstrijci s tremi tekmovalci med prvimi petimi (1. Kraft, 2. Hayböck, 5. Kofler). Edina, ki sta bila konkurenčna izjemno motivirani in pomlajeni avstrijski vrsti, sta bila Slovenec Peter Prevc s tretjim mestom in četrti Poljak Kamil Stoch, ki se je v velikem slogu vrnil v karavano, potem ko je moral zaradi poškodbe gležnja izpustiti prvih deset tekem sezone.

Enaindvajsetletni Stefan Kraft s Salzburškega je pohod na prvo zmago v karieri napovedal že v poskusni seriji z najboljšim dosežkom. Po prvi seriji je bil Prevc na drugem mestu edini, ki je preprečil trojno avstrijsko vodstvo. 22-letni slovenski as iz Dolenje vasi v Selški dolini je bil z najdaljšim skokom večera 139,5 metra in zaostankom 2,9 točke v igri za zmago. V finalu jo je odločno napadel, a načrt se mu ni izšel, saj ga je prehitel še Hayböck. »Lepa tekma brez prekinitev. Zadovoljen sem s tretjim mestom. Prvi skok je bil boljši od drugega. V finalu sem malce prepozno začel odskok, a ne glede na to je ocena nastopa v Oberstdorfu pozitivna. Našel sem občutke, ki so mi manjkali na zadnjih dveh prizoriščih svetovnega pokala. V Garmisch grem brez želja, pričakovanj in preračunavanj, ampak se bom osredotočil le na tekmo in tehnično izvedbo skokov,« je povedal Peter Prevc.

Jernej Damjan, ki je v dvoboju premagal Poljaka Aleksandra Zniszczola, je znova potrdil sloves tekmovalca, ki dobro finišira v finalu. Tokrat je z 18. mesta s četrtim dosežkom finala napredoval na deveto mesto, s čimer se je tudi prebil med elitno deseterico v skupnem seštevku svetovnega pokala. Robert Kranjec, ki je v dvoboju izločil Japonca Junšira Kobajašija, je potihem pričakoval več od 24. mesta. Še posebej glede na to, kar je pokazal v nedeljo v razveljavljeni seriji. Skok, s katerim je 33-letni Kranjčan vodil ob prekinitvi, je selektor Goran Janus ocenil kot najboljšega v letošnji zimi. »Čakanje in prestavitve nas izčrpavajo. Vesel sem, da sem bi v finalu, potem ko sem dve leti v Oberstdorfu ostal brez točk, manj pa s skokoma. Potem ko je bil poskusni skok (129 m – 4. izid, op. p.) enak kot dan prej v razveljavljeni seriji, na tekmi nikakor nisem našel pravega počepa, kar je sicer moja dolgoletna težava v Oberstdorfu. Že z majhno napako, zaradi katere nimaš prave višine v preletu, je skok krajši deset metrov,« je povedal Robert Kranjec.

Polovica slovenske reprezentance je nastope končala že po prvi seriji. Matjaž Pungertar (116 m) je izgubil dvoboj s Poljakom Piotrom Zylo (125 m), potem ko v njegovem skoku ni bilo zanj značilne odločnosti in ni izkoristil vse eksplozivnosti, ki jo ima v svojih nogah. Nejc Dežman (117 m) je moral roko stisniti Nemcu Danielu Weningu (116 m), ker je bil preveč zadržan v zraku. Devetnajstletni debitant Anže Lanišek (97 m) v zahtevnih razmerah ni imel nobenih možnosti z leto dni starejšim vzhajajočim norveškim zvezdnikom Phillipom Sjoeenom (128,5 m).

»Do točk so prišli trije najbolj izkušeni. Škoda, ker je imel Prevc v finalu malce preveč vetra v hrbet, zato ni dobil prave višine, da bi ga odneslo še dlje – do zmage. Damjan se je dobro zbral po težavah v poskusnem skoku in lepo napredoval, zlasti v finalu tudi na račun izkušenj ter znanja. Kranjec je naredil nekaj napak, a ni daleč od najboljših. Zaradi sistema dvobojev sta brez točk ostala Pungertar in Dežman. Vsi si želimo čim manj takšnih tekem, kot je bila v Oberstdorfu. Upam, da bo nadaljevanje turneje manj stresno,« je povedal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus. V Garmischu ga čaka velik trenerski izziv. Lani je Prevc po tretjem mestu v Oberstdorfu na tekmi na novoletni dan osvojil šele 18. mesto in izpadel iz boja za skupno zmago. »Na lanski Garmisch sem jaz že pozabil. Fante danes čaka lažji kondicijski trening, nato pa normalen ritem priprave na tekmo,« je še dodal Janus.

Že uvodna tekma je bila brutalna selekcija v boju za skupno zmago. V zahtevnih razmerah so tekmovalci delali veliko majhnih napak. Le vodilna trojica Kraft, Hayböck in Prevc je zgoščena v osmih točkah, že četrtouvrščeni Poljak Stoch zaostaja 17 točk. Norvežan Fannemel ni le izgubil rumene majice vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki mu jo je za točko izmaknil Avstrijec Hayböck, ampak je s šestim mestom iztržil manj od pričakovanj. Enako velja tudi za sedmega Čeha Romana Koudelko. Pravi polom so doživeli gostitelji Nemci s Severinom Freundom kot najboljšim na 13. mestu, potem ko se je očitno zlomil pod bremenom nemškega favorita številka ena za skupno zmago. Skakalnici pod Senčno goro sta sklonjenih glav zapuščala tudi dvakratni skupni zmagovalec turneje Avstrijec Gregor Schlierenzauer (17. mesto) in izkušeni Norvežan Anders Bardal (21. mesto). Največji osmoljenec je švicarski as Simon Ammann, ki je v prvi seriji v dvoboju s Prevcem po 133 metrov dolgem skoku v mehkem snegu padel in se sploh ni uvrstil v finale. Številni strokovnjaki so stavili prav na Ammanna glede na izkušnje in dejstvo, da je skupna zmaga na turneji še edina lovorika, ki mu manjka v vitrinah.