Zadnji letošnji alpski smučarski destinaciji tekem svetovnega pokala sta nenavadni. Veliko let sta bili zadnji ženski postojanki Lienz in Semmering, ki sta se vsako leto menjavala kot organizatorja. Pomanjkanje snega je povzročilo, da se je svetovni pokal preselil na avstrijsko Tirolsko, in sicer v Kühtai, kjer bo v nedeljo veleslalom (prva proga ob 10. uri, druga tri ure kasneje), v ponedeljek pa še slalom. Moški bodo v nedeljo tekmovali na smuku (ob 11.30), a ne na klasični lokaciji v Bormiu, ki se je pred sezono odrekel svetovnemu pokalu. Italijani so storili vse, da so tekmo obdržali, prireditelja pa so našli v Santa Caterini, ki je bila v preteklosti znana po ženskih tekmah svetovnega pokala.

Z optimizmom se je lahko na Tirolsko odpravila slovenska ženska reprezentanca. Na zadnjem veleslalomu v Areju je Tina Maze zmagala, Ana Drev je bila 14., med dobitnicami točk pa je bila prvič v sezoni tudi Katarina Lavtar. Tudi slalomski izkupiček je bil boljši kot v preteklosti, predvsem z vidika preostalega dela reprezentance, ki ne sliši na ime Tina Maze. Ana Bucik se je namreč prvič uvrstila med dobitnice točk.

Slovenska ženska reprezentanca je imela v zadnjih dneh končno prave vadbene razmere, ki jih je našla v San Vigiliu, idilični vasici znanega in turistično zelo priljubljenega smučišča na Plan de Coronesu v italijanskih Dolomitih. »Končno pravi mraz. Počutimo se zimsko. Malo je tudi snežilo, a so treningi zelo dobri,« nam je včeraj odgovoril Rasto Ažnoh, glavni trener v slovenski ženski reprezentanci. »Poleg nas tu trenira še del italijanske reprezentance, včeraj popoldan pa so se nam na veleslalomskem treningu priključile še Kanadčanke. Imeli smo nekaj časovne primerjave,« je nadaljeval Ažnoh.

Glavni ženski trener se je strinjal, da preizkušnji v tehničnih disciplinah prihajata ob pravem času. »Zelo bi bili razočarani, če bi po odpovedi Semmeringa tekmi odpadli. Trenutne razmere so takšne, da skušamo čim bolje izkoristiti razmere in se koncentrirati na tekmi. Nekaj tehničnih težav nam povzroča razmišljanje, kje bomo trenirali po preizkušnjah na Tirolskem. Dobil sem informacijo, da Zagrebu dobro kaže z izvedbo slaloma (nedelja, 4. januarja, op. p.), tako da bomo skušali vaditi nekje v bližini. A takšne težave so navsezadnje prijetnejše, kot če je govor o neuspehih in poškodbah,« se zaveda Ažnoh, ki je povedal nekaj stavkov tudi o Maruši Ferk. Ta je v Franciji uspešno prestala operacijo zlomljene noge. »Za zdaj sva bila na zvezi predvsem z mobilnimi sporočili. Trenutno je v Franciji in se bo vrnila domov po praznikih, ko jo bom tudi osebno obiskal. Treba je pustiti času čas, da se zacelijo kosti, potem pa začeti razmišljati, kako naprej.«

Rasto Ažnoh je včeraj po telefonu znova kazal svojo odločnost. »Za zdaj vam lahko potrdim, da bosta na veleslalomskem startu gotovo Ana Drev in Katarina Lavtar. Imamo dovolj mest, da bi bili lahko med nastopajočimi tudi Tina Robnik in Ilka Štuhec. Toda o njunem startu se bom odločil po današnjem treningu. Če bomo v reprezentanci ocenili, da sta lahko konkurenčni, bosta nastopili, sicer ne. Kot sem omenil že večkrat, me popolnitev kvot ne zanima, pomembno se mi zdi predvsem dejstvo, da smo konkurenčni. Kar zadeva uvrstitev, je naš cilj top 15. Na slalomu bo Ani Bucik delala družbo Katarina Lavtar, ki potrebuje nekaj slalomske kilometrine,« je sklenil Ažnoh.

Manj razlogov za optimizem imajo v slovenski moški reprezentanci. Na treh smukih svetovnega pokala v tej sezoni namreč niso osvojili niti ene točke. V slovenskem taboru sicer poudarjajo, da so slovenski smukači sposobni posegati po vidnih uvrstitvah, toda vsaj za zdaj se njihove izjave slišijo bolj kot želje, ne realnost. Na včerajšnjem treningu je bil od Slovencev najhitrejši Klemen Kosi, ki je dosegel 19. čas. Norvežan Kjetil Jansrud bo na startu poleg rdeče majice vodilnega v smukaškem seštevku nosil tudi breme prvega favorita. Z morebitno novo zmago bi povzročil, da se bo najboljši alpski smučar zadnjih let Marcel Hirscher med novoletnimi prazniki še večkrat spomnil nanj v boju za skupno zmago v svetovnem pokalu.