Špricar ali brizganec je najstarejši koktejl na svetu. Že stari Grki in Rimljani so svoja gosta vina redčili z vodo, v nedavni zgodovini pa so kmetje vodo bogatili z vinom. Kakorkoli že – v vsakem primeru so dobili osvežilno pijačo z nižjim alkoholom, ki je med pivci vina priljubljena še danes. In zato je pridobila tudi svoje ocenjevanje, ki se je letos odvijalo drugič, in kjer je kot zmagovalec med t. i. »špricar vini« zasijal od sonca razvajeni Janževec iz kleti Radgonske gorice d. d.

Za špricar, pravijo, je najbolj primerno lahko belo vino nežnih arom in izraženih finih kislin. Vina te vrste – vsega skupaj je bilo na ocenjevanje prijavljenih 29 vzorcev – sta ocenjevali dve komisiji. Prva, strokovna, je bila sestavljena iz enologov, druga iz potrošnikov: manjši pridelovalci vin, potrošniki, novinarji in gostinci. Vsaka komisija je samostojno ocenjevala vina in izbrala svojega zmagovalca ter objavila svojo rang listo ocenjenih vin. Kot skupni zmagovalec se je, kot že omenjeno, izkazal Janževec. Radgonske gorice so pri tem še posebej ponosne, saj se za ponovno popularizacijo in promocijo špricarja z akcijo pod sloganom »Ker sem CAR, pijem špriCAR!« trudijo že od leta 2012.

Zanimivo je, da »Naj špricar 2014« izhaja iz kleti, ki je največji proizvajalec penin v Sloveniji. In kakor je njihova Zlata radgonska penina kraljica med peninami, je sedaj še uradno potrjeno: Janževec je CAR med špriCARji!.