»Z osmim mestom sem si pritekla najlepše darilo za božič,« je bila Vesna Fabjan vesela dosežka na tekmi svetovnega pokala v drsalnem sprintu v Davosu. Potem ko se je Besničanka ves prvi del sezone ubadala s kupom težav z zdravjem, je na zadnji tekmi svetovnega pokala v letošnjem letu, za nameček znova v švicarskem mondenem središču, le skočila med deseterico. Ob vrnitvi junakinje Sočija in ekipni moči preostalih blejskih sprinterk Katje Višnar (14.), Alenke Čebašek (24.) in Nike Razinger (28.) je Davos zaznamoval predvsem odličen tek 20-letne Lee Einfalt, ki v soboto na 10 kilometrov drsalno z 20. mestom ni le dosegla uspeha kariere, pač pa je zbudila pozornost vse tekaške srenje. S petimi tekačicami med dobitnicami točk se lahko pohvali le malo držav, Slovenija pa je celo deveta v razvrstitvi pokala narodov in sedma v ženski konkurenci, kar se ni zgodilo niti v zlati dobi Petre Majdič.

To, kar je bilo glede na potencial mlade tekačice z Zbilj pričakovati prej ali slej, je naredila že na svoji sedmi tekmi svetovnega pokala in kot nalašč natančno leto dni po debiju na istem prizorišču. Za kraljico Marit Björgen (24:57), ki je nanizala zmagi v obeh disciplinah, tako na desetki kot v sprintu, je zaostala le minuto in 12 sekund, deseterico je zgrešila samo za 17 sekund. »Tudi sama sem vedela, da se bo zgodilo, ko se bo le vse kolikor toliko posrečilo. Moram priznati, da sem na nekaj tekmah delala osnovnošolske napake. Vesela sem, da je uspelo,« je bila seveda dosežka izjemno vesela, a ob tem že iskala sekunde, ki so jo ločile do Čehinje Petre Novakove (17. mesto), ki je slavila v konkurenci do 23 let. Toda konkurenca in opremljevalci so hitro opazili letnico 1994 in da je najmlajša na startni listi. Trasa proge Bunda pa sploh ni pisana na njeno kožo oziroma ni najugodnejša za njene najbolj izstopajoče karakteristike.

Jezna Katja Višnar

Razumljivo je, da se z uspehi mladega vala dviga tudi raven pričakovanj starejših. Katja Višnar je obstala v četrtfinalu in bila zaradi tega kar pošteno jezna. »V četrtfinalu sva imeli z Norvežanko Maiken Caspersen Falla lepo prednost, a sem zadnji ovinek odpeljala preveč previdno in Švedinja Maja Dahlquist je z veliko hitrostjo 'padla' mimo,« si je osnovnošolsko napako očitala Višnarjeva, ki je polfinale izgubila še po ogledu fotofiniša za vsega stotinko sekunde. Višnarjevi bo štirinajstica usojena še vsaj do Tour de Ski, saj drži 14. mesto v svetovnem pokalu. Srečnica četrtfinala je bila Fabjanova. V polfinale se je prebila kot srečnica po času, kot druga v skupini s staro znanko Američanko Kikkan Randall, najboljšo sprinterko pretekle sezone, in domačinko Laurien Van der Graaf. »V zadnjem zavoju sem tudi tvegala, brez tega v sprintih ne gre,« je Fabjanova razkrila ključni del nastopa. V polfinalu njena skupina ni bila hitrejša, da bi Fabjanova kot četrta lahko računala na drugi paket sreče, sta pa Marit Björgen in mlada Švedinja Stina Nilsson tudi v velikem finalu pokazali premoč z zmago in drugim mestom. Kljub dobremu dosežku bo Fabjanova danes po šesttedenski vrnitvi s skandinavsko-švicarske turneje opravila preglede pri zdravnikih.