Eno redkih prizorišč v osrednjem delu Evrope, ki letos nima prevelikih težav s snegom in pripravo prog, je tudi švicarski Davos. Ta je prevzel odpadle tekme iz La Clusaza, najboljše tekače in tekačice pa je gostil že prejšnji konec tedna. A z redkimi izjemami rezultati niso bili dosti drugačni. Reprezentanti, predvsem pa reprezentantke Norveške letos dokazujejo svojo premoč.

V ženskem prostem sprintu je bila danes znova nepremagljiva zdaj že večna Marit Björgen. Norvežanka je tokrat še 85. stopila na najvišjo stopničko, svoji ekipi pa je pritekla že enajsto zaporedno zmago v svetovnem pokalu nove sezone, potem ko je bila najhitrejša že na sobotnem teku na 10 kilometrov. Popolno norveško zmagoslavje v ženski konkurenci je z drugim mestom preprečila Švedinja Nilssonova, ki je bila v zaključku hitrejša od Oestbergove. Slednja je v skupnem seštevku prav tako tretja, prepričljivo vodi Björgnova, druga skupno je še ena Norvežanka Therese Johaug. V prvi deseterici je kar šest Norvežank.

Slovenke so danes vknjižile lep ekipni uspeh, saj se je vsa četverica iz kvalifikacij prebila v četrtfinale, kjer nastopi najboljših 30 iz predtekmovanja. Če sta Alenka Čebašek in Nika Razinger s 24. oziroma z 28. mestom znova vknjižili pomembne točke, pa si je preveliko napako privoščila sicer že zelo izkušena članica reprezentance Višnarjeva.

Ta je v četrtfinalu tekla suvereno na drugem mestu, nato pa ob prepričanju, da je z drugim mestom v skupini že uvrščena v polfinale, preveč popustila v zadnjih metrih, kar je izkoristila mlada Švedinja Maja Dahlqvist in Višnarjevo na ciljni črti ugnala le za nekaj milimetrov. Višnarjeva je morala zatem kot srečna poraženka čakati vse do konca četrtfinala, ali se ji bo po času uspelo prebiti med najboljših dvanajst. Njena skupina je bila prepočasna za kaj takega, je pa preboj v polfinale po težavah z boleznijo prejšnji konec tedna uspel Fabjanovi.

Bronasta olimpijka iz Sočija, ki je kolajno osvojila prav v prostem sprintu, je upravičila pričakovanja in se na koncu zadovoljila z osmim mestom. Dosežek je spodbuden tudi zato, ker se sezona nadaljuje šele čez dva tedna, do takrat pa bo varovanka Marka Gracerja po preboleni virozi spet lahko našla staro preverjeno sprintersko formo. Skupno je najvišje Višnarjeva na 14. mestu, Čebaškova je 28., Fabjanova je 34., Lea Einfalt je 65., Razingerjeva je 77.

V moški konkurenci Norvežani niso imeli takšne premoči. Zmagal je Italijan Federico Pellegrino pred Rusom Aleksejem Petuhovom in Norvežanom Finnom Haagnom Kroghom. Slovenci niso nastopili. Skupno vodi Norvežan Martin Johnsrud Sundby pred rojakom Finnom Haagnom Kroghom in Švedom Callejem Halfvarssonom. V prvi deseterici je sedem Norvežanov.

Tekači si bodo zdaj privoščili nekaj oddiha, sezono bodo spet nadaljevali 3. januarja, ko se bo začela letošnja novoletna turneja Tour de Ski.