V nedeljo bo v Slovenski kinoteki, dvoranah Art kino mreže v 14 mestih in na RTV Slovenija potekala Noč kratkih filmov, prireditev, s katero se pri nas na pobudo Slovenskega filmskega centra pridružujemo mednarodnemu dogodku Najkrajši dan (Le jour le plus court), ki se je leta 2011 začel v Franciji, v organizaciji Nacionalnega centra za kinematografijo in Agencije za kratki film. Izhodiščna zamisel projekta je bila, da se občinstvu po vsej državi predstavi bogat repertoar kratkih filmov. Za dogodek so izbrali 21. december, dan zimskega solsticija, najkrajšega dneva in najdaljše noči v letu. Po velikem uspehu v Franciji je pobuda dobila mednarodni značaj, saj se je maratonu kratkih filmov kmalu pridružilo še 16 držav, letos torej tudi Slovenija.

Širjenje filmskega dometa

Po mnenju direktorja slovenskega Filmskega centra Jožka Rutarja je Noč kratkih filmov »izvrsten primer, kako se lahko v sodelovanju med različnimi javnimi institucijami, strokovnimi združenji, nacionalno televizijo ter mrežo kinematografov ustvari dogodek, ki pozitivno promovira določeno filmsko formo in slovensko filmsko ustvarjalnost«. Tako je noč kratkega filma, še meni Rutar, tudi dobra priložnost, da »si filmski ljubitelji, zlasti pa mladi, v svojem lokalnem kinu ogledajo filme, ki zaradi svoje dolžine nimajo takšnega dosega gledalcev, kot jih imajo celovečerci«.

Slovenski filmski center je k sodelovanju povabil Društvo slovenskih režiserjev in Društvo slovenskega animiranega filma, pred kratkim ustanovljeno Društvo Kraken, pa Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS, ki so sodelovali pri sestavljanju programa, medtem ko sta tehnično pomoč prispevala Studio Viba film in Teleking.

Povsod brezplačen ogled

V Slovenski kinoteki bo prikazanih kar 31 filmov v petih različnih sklopih. Prvi sklop bo ponudil pet klasikov iz zgodovine slovenskega kratkega filma (Strupi, Mako Sajko, 1964, Gratinirani možgani Pupilije Ferkverk, Karpo Godina, 1970, Tri etude, Jože Pogačnik, 1971, Burja, Jože Bevc, 1979, Ognjišče molka, Matjaž Klopčič, 1993). V drugem sklopu se bodo zavrteli filmi sodobnih režiserjev (Vrtoglavi ptič, Sašo Podgoršek, 1997, Na sončni strani Alp, Janez Burger, 2008, Lovec oblakov, Miha Knific, 2009, Kdo se boji črnega moža, Janez Lapajne, 2012). Sledili jim bodo trije študentski filmi (Maks, Sara Kern, 2012, Benjamin, Katarina Morano, 2012, Prespana pomlad, Dominik Mencej, 2014). Četrti sklop bo posvečen animaciji (z devetimi kratkimi filmi, med njimi Čikorija an kafe Dušana Kastelica in Boles Špele Čadež), peti sklop, ki se bo začel četrt čez polnoč, pa bo sestavljen iz desetih kratkih filmov neodvisne produkcije. V dvoranah Art kino mreže bodo ponekod vrteli tudi otroški program, ki ga sestavlja več animiranih filmov.

»Veseli nas,« pravi predsednica združenja Art kino mreže Slovenije Marjana Štalekar, »da se lahko pridružimo temu mednarodnemu dogodku, saj kratki filmi sicer težje najdejo mesto v naših programskih shemah. Da bi lahko tovrstno produkcijo približali čim širšemu krogu gledalcev, bodo vsa kina omogočila brezplačni ogled programa.«

V Noči kratkih filmov sodeluje tudi RTV Slovenija, ki bo v nedeljo zvečer po 23. uri prikazala tri kratke igrane filme: Vsakdan ni vsak dan Martina Turka, Kitajci prihajajo Gorana Vojnovića in Vikend paket Borisa Palčiča.