Pokljuka ima spet izredno atraktiven program. V četrtek in petek sta na sporedu oba sprinta, v soboto zasledovanje, v nedeljo pa obe tekmi s skupinskim startom. Slovenski prireditelji se nadejajo, da bo tekma tudi dobro obiskana, glavna magneta pa naj bi bila nosilka bronaste olimpijske medalje Teja Gregorin in trenutno tretji biatlonec v svetovni karavani Jakov Fak, ki je bil na zadnji tekmi v nedeljo blizu zmagi, na koncu pa pristal na najnižji stopnički zmagovalnega odra.

Organizatorji dobili boj z nenaklonjenimi razmerami

Prvo bitko je slovenski tabor že dobil, boj z izredno zahtevnimi vremenskimi pogoji pri pripravi prizorišča. "Kar nekaj tednov smo pošteno delali, posebej v zadnjih dneh. Glede na izkušnje iz preteklih let smo se odločili, da delamo z manjšo, a dobro usposobljeno ekipo in to smo počeli v zadnjem mesecu," je na novinarski konferenci na Rudnem polju povedal podpredsednik organizacijskega odbora Peter Zupan.

"Vse dneve, ko je bilo možno, smo delali umetni sneg, a nam razmere tokrat res niso bile naklonjene. Od lanskih zalog snega nam je ostalo 1500 kubičnih metrov na deponiji, oziroma polovica, ostalo smo naredili iz vode iz vodnega zbirališča," je še dodal Zupan in dodal, da so imeli za normalno izdelavo umetnega snega tokrat zaradi otoplitve na voljo praktično le eno celo noč. "Upamo, da se bodo vremenske napovedi zdaj uresničile in da bomo v zadnjem trenutku lahko naredili še nekaj snega in da se bodo proge zaradi mraza tudi primerno utrdile."

260 tekmovalcev iz 34 držav

Generalni sekretar prireditve Tomaž Šušteršič je sporočil, da bo na Pokljuki nastopilo 135 tekmovalcev in 125 tekmovalk iz 34 držav. "Na zadnji dirki marca smo imeli zelo dober obisk in enakih številk se nadejamo tudi letos," je dejal Šušteršič, ki si želi med 15 in 20 tisoč gledalcev. Za te bo tudi letos dobro poskrbljeno z zabavo med tekmo na stadionu pa tudi v šotoru neposredno ob tekmovališču.

Fak bi navijačem polepšal praznike

Biatlonci so na Pokljuki danes že opravili prve treninge. Prvi slovenski adut Jakov Fak ne skriva, da ima po uspešnem uvodu v sezono visoke cilje tudi na Rudnem polju in dodaja, da bi Slovenci z uspehi na Pokljuki sebi in navijačem polepšali prihajajoče praznike.

Po zadnjih uspehih je vzdušje v ekipi dobro, poudarja glavni slovenski trener Uroš Velepec: "O tem ni treba izgubljati besed." O pričakovanjih na Pokljuki pa: "Pričakujem, da bomo tam, kjer si želimo biti in morda tudi še malo napredovali, a to si želijo vse ekipe in tekmovalci. Upam, da bomo razveselili tiste, ki nas bodo prišli gledat."

Velepec bo na Pokljuki lahko računal na okrepljeno ekipo, saj se po težavah z gležnjem vrača izkušeni Janez Marič, ob njem in Faku pa bodo v moški konkurenci nastopili še Klemen Bauer, Lenart Oblak in Rok Tršan, v ženski pa Teja Gregorin, Andreja Mali, Anja Eržen in mlada Urška Poje. Faku bo z nasveti ob strani stal tudi češki strokovnjak Tomaš Kos.

Gregorinova z dobro strelsko formo že prvi dan napada stopničke

V četrtek, ko se bo tekmovalni konec tedna začel z ženskim sprintom, bo prva slovenska favoritinja za visoka mesta Gregorinova, nosilka olimpijske medalje iz Sočija. "Medalja me ni spremenila, ostala sem taka, kot sem bila. Cilji so bili visoki že prej in zdaj so enaki," je povedala tekmovalka, ki se je v novi sezoni dvakrat že uvrstila med deseterico, kot vselej pa si želi stopničke, a je bila doslej za to nekoliko preslaba tekaška forma.

"V Östersundu sem bila presenečena nad izidi, na obeh tekmah pa predvsem nad dobrim streljanjem. Očitno smo delali dobro. Hochfilzen se tekaško žal ni povsem izšel po načrtih, a upam, da tudi tekaška forma počasi prihaja," si je za Pokljuko zaželela izkušena slovenska tekmovalka in pohvalila organizatorje za dobro pripravljene proge.

Fak meri na skupno zmago v svetovnem pokalu

Visoke cilje na domačih tleh ima tudi Fak, ki je v sezoni že dvakrat stal na zmagovalnem odru. "Seveda si želim nadaljevati z dosežki na tej ravni," je dejal, potarnal nad zgrešenim strelom, ki mu je v nedeljo v Avstriji odnesel zmago, a si zaželel, da bi pod takšnim stresom in pritiskom letos streljal še večkrat. Fak, trenutno tretji tekmovalec svetovnega pokala, ne skriva, da se želi boriti za skupno zmago, zato si želi visokih uvrstitev tudi na Pokljuki. "Moja želja je najvišja stopnička, na koncu sezone pa bomo videli, kdo je kje."

Tudi ostali Slovenci na domačih tleh računajo na točke

Čim višje si želijo tudi ostali Slovenci, realno pa do točk na Pokljuki lahko prideta Bauer in Malijeva, če je dobro prestal okrevanje, pa tudi najizkušenejši Marič. "Tekaška forma je v vzponu," k temu dodaja Bauer, ki si želi, da bi ponovil zadnjo pokljuško tekmo, ko je prvič v karieri na tekmi dosegel strelsko ničlo. A domači teren vsaj v letošnji sezoni ne bo prednost, saj Slovenci zaradi pomanjkanja snega tukaj še niso trenirali. A tudi za vse kljub temu velja Fakova misel: "To je naš teren in ga ne damo."