O tem, ali je imel dvome pri izbiri.

Na seznamu ni skoraj nobenih velikih sprememb in novosti glede na prejšnje reprezentančna akcije in velika tekmovanja. Kader, ki je preverjen, je na širšem seznamu, v rezervi pa sta Peter Pucelj in Žiga Mlakar. Pri izbiri nisem imel niti enega dvoma.

O tem, zakaj se je na seznamu znašel levi zunanji igralec Kozlina.

Na tem položaju smo deficitarni, saj sta poškodovana Nenad Bilbija in Borut Mačkovšek, ki ju zato ni na seznamu in sta dokončno prekrižana za SP. Na prejšnjo akcijo sem zato poklical Klemna Cehteta, zdaj še Kozlino. Brez Cehteta in Kozline bi naša igra na tem položaju slonela le na Sebastianu Skubetu, ki je moje »zlato jajce« in sem ga doslej uporabil na vseh igralnih mestih, izjema je le vratarsko.

O tem, da naj bi bil Kozlina zaradi poškodbe rame odsoten več tednov.

Poškodoval se je na ligaški tekmi proti Kielu. Dobil je močan udarec v ramo in opravil magnetno resonanco, ki je pokazala, da ni nič hujšega. Zdaj je v fazi rehabilitacije. Nemški mediji so pisali, da bo odsoten od šest do osem tednov, a sem prepričan, da se nam bo pridružil takoj po novem letu, potem ko bo opravil klubske obveznosti oziroma zadnjo tekmo 27. decembra.

O tem, kakšno je trenutno zdravstveno stanje igralskega kadra.

Fantje so načeti in utrujeni, ritem tekem je gost in stalno igrajo. Prihajajo do tistega limita, ko – kot pravim v žargonu – motorji ne gredo več. Na srečo ni večjih poškodb, le manjše. Njihova forma ni sporna, vsi imajo močne in pomembne vloge v klubih. Čaka nas težka naloga: po eni strani jih spočiti, po drugi dobro pripraviti na SP, kar bo ob dejstvu, da je naša igra polna ritma in hitrosti, še težje.

O tem, zakaj se je odločil za pet pripravljalnih tekem v dveh tednih.

Na začetek priprav bom poklical vse igralce, a se bodo nekateri zaradi klubskih obveznosti priključili šele po božiču, nekateri pa celo po novem letu. Vmes imamo 27. in 28. decembra pripravljalni tekmi v Celju z Egiptom in Alžirijo, ki ju bo oddelala kombinirana reprezentanca, večine nosilcev igre pa na teh tekmah ne bo v postavi, ampak le v trenažnem procesu. Dobro je, da reprezentanca odigra kakšno tekmo tudi doma in da jo ljudje lahko vidijo. A prave tekme bodo na turnirju na Danskem, kjer se bomo od 9. do 11. januarja pomerili z gostitelji, Švedi in Islandci. Takšne težke tekme so dobrodošle, saj bomo lahko natančno videli, kaj smo opravili med pripravami in v kakšnem stanju smo tik pred SP.

O tem, kakšni so cilji natančno mesec dni pred prvo tekmo na SP proti Čilu.

Osnovni cilj je uvrstitev v kvalifikacije za OI 2016 v Braziliji, kar pomeni najmanj četrtfinale na SP. Ne bežimo od tega, da imamo »prave konje« za dirko v Katarju, igralci so precej bolj izkušeni kot pred letom ali dvema, imamo kombinacijo mladosti in izkušenosti, kakovostno zasedbo... Pri nas je vse vezano na predtekmovalni del: če bomo v skupini s Španijo, Belorusijo, Katarjem, Brazilijo in Čilom prvi, potem se lahko zgodi, da pridemo do tja, kamor smo prišli na lanskem SP v Španiji – do polfinala. Če pa ne bomo prvi, bo vse precej težje.