Če bi bili udejanjeni vsi županovi načrtovani proračunski rezi, bi brez dela ostalo več kot sto zaposlenih v javnih zavodih, v nevladnem sektorju in javnih delih. Župan, ki ga vsak dan pride domov iskat službeni voznik z občinskim audijem, ne načrtuje podobno brutalnih rezov v svojem neposrednem delovnem okolju. Nasprotno.

Že od prej je znano, da si Fištravec želi imeti dva podžupana. Poklicno funkcijo podžupanje je že zasedla Jelka Černivec z njegove liste, kdo bo drugi podžupan, še ni znano. To kakopak ni edina kadrovska krepitev. Občinska uprava je zdaj pripravila »zanimiv« predlog sprememb sistemizacije v kabinetu župana.

Po novem naj bi se v tem kabinetu število ljudi, ki so zaposleni na zaupanje župana, povečalo s pet na osem. Črtali bi delovno mesto vodje kabineta, namesto njega pa naj bi Fištravec dobil svetovalca in tri koordinatorje. »Cilj je zmanjšanje oziroma ukinitev sklepanja podjemnih pogodb,« te spremembe utemeljuje občinsko gradivo. Zaradi podjemnih pogodb si je župan letos nakopal prvo kazensko ovadbo. Kdo bo zasedel ta nova delovna mesta, še ni znano.

Sočasno naj bi ukinili tri zasedena delovna mesta na drugih položajih v mestni upravi, zato naj bi skupno število zaposlenih ostalo enako, trdijo v gradivu. Kadrovski načrt za letošnje leto predvideva, da bo na občini prejemalo plačo 243 ljudi, to je štiri več kot na začetku leta.

Sanator Lah zapušča občino

V sindikatu zaposlenih so ob teh predlaganih spremembah zelo zaskrbljeni, zato so občinskemu predlogu, ki ga bo na decembrski seji obravnaval mestni svet, podali negativno mnenje. »Iz gradiva nismo mogli razbrati, ali gre za prerazporejanje ljudi, upokojevanje ali odpuščanje zaposlenih na zasedenih delovnih mestih. Tudi nimamo nobenih informacij o tem, kdo so ti ljudje, ki naj bi jih župan zaposlil na zaupanje v svojem kabinetu,« nam je razložil Franjo Pernek, ki je položaj predsednika sindikata začasno prevzel od Gorana Rajića, ki ga je zdajšnja mestna oblast vrgla na cesto.

Položaj vodje kabineta župana ta čas zaseda Damjan Lah, ki je hkrati vršilec dolžnosti direktorja občinske uprave. Glavni avtor brutalnih varčevalnih ukrepov bo kmalu zapustil mariborsko občino, saj ga menda čaka mnogo bolje plačano delovno mesto v Evropskem centru za reševanje sporov Katarine Kresal in Aleša Zalarja, ki sta bila nekoč njegova delodajalca na notranjem ministrstvu. Na kolegiju župana naj bi že sporočil navzočim, da se ne bo prijavil na razpis za direktorja, ki mu je rok za prijavo potekel včeraj.

Pred napovedanimi petkovimi protesti je Fištravec začel urgentno reševati svoj ogroženi politični položaj. Iz kabineta župana so včeraj sporočili, da je z dnevnega reda prihodnje seje mestnega sveta že umaknil obravnavo izhodišč za pripravo proračuna za prihodnji dve leti, ki jih je pripravil Lah.