Treba bo zategniti pas

Kot je ob umiku predloga pojasnil Fištravec, kljub temu ostaja dejstvo, da bodo proračunski prihodki v prihodnjih dveh letih manjši od preteklih let, zato bo treba na številnih področjih zategniti pas.

Mestna uprava bo morala znižati stroške delovanja in povečati učinkovitost, pri vseh uporabnikih proračunskih sredstev pa bodo opravili natančne analize porabe sredstev v preteklih letih ter poiskali morebitne notranje rezerve. Sredstva, ki bodo na voljo, bodo prerazporedili tako, da bodo ohranili predvsem raven socialnih programov v mestu.

Vodstvo mariborske občine je sicer pretekli teden začelo tudi pogovore s predstavniki vlade, saj bo pri iskanju dodatnih finančnih virov za Maribor, ki so ob racionalizaciji stroškov prav tako potrebni, po mnenju predstavnikov občine nujno sodelovanje vlade. Država namreč skozi zakonodajo občinam nalaga večje obveznosti, kot jim zagotavlja finančnih sredstev, še poudarjajo v mariborski mestni hiši.

Proračunska luknja je dodobra razburkala duhove

Mariborska proračunska luknja je dodobra razburkala duhove v mestu, saj so že napovedani prvi protestni shodi, potencialna največja koalicijska partnerica SMC pa je župana pozvala k spremembam izhodišč na tak način, da bi zagotovili denar za socialo.

Potem ko so prejšnji teden Mestno občino Maribor prvi protestno obiskali predstavniki mestnih socialnih podjetij, ki jim zaradi morebitne nezagotovitve proračunskih sredstev in s tem ukinitve javnih del grozi propad, v petek pa so svoje pred občino povedali še predstavniki kulture in sociale, se tudi ta teden napovedujejo nove protestne akcije in vprašanje je, ali jih bo današnja odločitev občine pomirila.

Kolesarska mreža je za torek napovedala protestno vožnjo po ukinjenih proračunskih postavkah. Za petek sta zdaj na anonimnih Facebook profilih napovedana že dva protestna shoda. Prvi dopoldne na Trgu Leona Štuklja, kjer naj bi v organizaciji anonimne skupine Andrej Fištravec naj odstopi kot župan Maribora protestirali proti varčevanju v kulturi in na ostalih pomembnih področjih, drugi pa popoldne pred mestno občino in ga sklicuje t. i. Civilna iniciativa proti varčevanju.