Najboljša slovenska športnica Tina Maze spet blesti. Včeraj je dosegla tretjo zmago v sezoni, in to na kakšen način. Čeprav je tako na prvi kot drugi progi delala napake, je na veleslalom v Areju premagala vse tekmovalke. Še posebno je navdušila s smučanjem v spodnjem delu druge proge, ko je tekmice pustila daleč za seboj in se v slogu Alberta Tombe na vrh povzpela s sedmega mesta po prvi vožnji. Črnjanka je dosegla 26. zmago v karieri in se prebila na dvanajsto mesto na večni lestvici. V veleslalomu je s 14 zmagami tretja v zgodovini svetovnega pokala.

Na progi je bila podobno suverena kot pred dvema letoma, ko ji je uspela rekordna sezona. Letos ji ne gre dosti slabše, kajti po sedmih tekmah ima le sedemnajst točk manj kot v istem obdobju sezone 2012/13. Včeraj ji ni do živega prišla niti utrujenost zaradi časovne razlike po vrnitvi iz Kanade. Čeprav je glava želela spati, kot se je izrazila, je vse dni po vrnitvi v Evropo trenirala. V bližini Areja je imela odlične pogoje za trening, ki je očitno uspel. »To je velika zmaga. Bilo je težko zaradi časovne razlike. V prvi vožnji sem naredila precej veliko napako. V drugi je nisem želela narediti še enkrat, a sem jo vseeno ponovila. Toda smučala sem dobro in hitro,« je dejala Tina Maze in se pošalila, da je zaradi časovne razlike naokoli hodila, kot bi bila v snu. Kljub zaspanemu razpoloženju je za seboj pustila drugouvrščeno Saro Hector in Evo-Mario Brem. V skupnem seštevku svetovnega pokala se je še utrdila na prvem mestu. Pred Ano Fenninger ima 177 točk prednosti.

Nad predstavo Tine Maze je bil navdušen Andrea Massi. »Tina je fenomen na vseh področjih. Še tisti, ki ne smučamo, smo imeli v teh dneh težave s časovno razliko. Tini pa je na zelo težki tekmi uspel izjemen rezultat,« je dejal. Hvalil je tudi organizatorje. Nad organizacijo tekem za svetovni pokal je imel v preteklosti kar nekaj pripomb. Večkrat ga je zmotilo, ker je bila snežna podlaga na ogrevalni progi drugačna kot na tekmovalni. Tokrat teh težav ni bilo. »Švedom sem se zahvalil, ker smo imeli od prvega dneva osem kilometrov od Areja na voljo progo za trening. Organizatorji so pripravili tekmo, kot je treba in tako kot kot že nekaj let trdim, da jo je treba pripraviti. Na vseh prizoriščih bi morala biti podlaga na ogrevalni progi enaka kot na tekmovalni,« je dejal Massi in dodal, da je ekipa Tine Maze gostiteljem pomagala polivati progo z vodo. Kmalu po zmagoslavju je že koval načrt o treningu slaloma pred današnjo tekmo (prva proga ob 9.30, druga ob 12.30, Mazejeva bo imela številko štiri), ko bo imela Črnjanka spet visoke cilje. Ne nazadnje je en slalom v tej sezoni že dobila.

Are včeraj ni bil srečen kraj le za Tino Maze, ampak za celotno reprezentanco. Točke sta osvojili tudi Ana Drev (14. mesto) in Katarina Lavtar (24.). Drevova je imela po prvi vožnji še boljše izhodišče (11.). Ko se je drugič spustila po progi, so ji nagajale bolečine v hrbtu, zato je razmišljala, da se ne bi še enkrat podala med vratca, a je potrpela in se veselila nove uvrstitve med najboljšo petnajsterico. Bolečine ji je lajšala fizioterapevtka Tine Maze, pomagala je tudi protibolečinska tableta. »Zelo sem zadovoljna. Čim prej želim sanirati poškodbo, za dobre rezultate vnaprej pa me ne skrbi,« je dejala Ana Drev.

Popoldne so se v Areju na veleslalomski preizkušnji pomerili tudi moški. Točke je drugič v sezoni osvojil Žan Kranjec, vendar s 24. mestom ni bil najbolj zadovoljen. Po prvi progi mu je kazalo precej bolje. Bil je 17., nato pa je na drugi smučal precej slabše. Od starta do cilja je nabiral zaostanek. »Žan ni v najboljši formi. Glede na trenutno stanje je izvlekel največ. Imel je super izhodišče, taktika za drugi tek pa je bila, da bi napadel, a se ne počuti najbolje na smučeh. Trenutni položaj ne omogoča napada,« je dejal trener za tehnične discipline Mitja Kunc in dodal, da so tekme svetovnega pokala za Mišela Žeraka, ki je precej zaostal za finalom (45.), prevelik zalogaj, zato ga čaka kaljenje na tekmah nižjega ranga.

Potem ko je pred dnevi v Beaver Creeku zmagal Ted Ligety, se je včeraj na vrh znova povzpel Marcel Hirscher. Avstrijec je zmagal z veliko prednostjo, drugouvrščenega Ligetyja je prehitel za sekundo in 22 stotink. Tretje mesto je zasedel Nemec Stefan Luitz (+1,50). V skupnem seštevku svetovnega pokala je prednost zadržal Kjetil Jansrud (412 točk), Hirscher je drugi (340). Jutri bo v Areju še slalom (prva proga ob 10.30, druga ob 13.30).