In ravno zato je treba Aleševo pripombo, da je treba obdavčiti še kavče, vzeti zares. V resnici ubija televizija. Zares je pravi sovražnik internet. Res je sprevrženo, da mladostniki živijo le še v virtualnem svetu. Televizija ubija dvojno. Najprej zasvoji in nas navleče, da sedimo na kavčih in buljimo vse po vrsti kar tako. Vmes pa grickamo, pijemo in se redimo. S svojo sladkobo pa zagotovo dvigne raven sladkorja v krvi. Kaj pa so resničnostni šovi drugega kot posladkana voda? Kaj pa bo drugega Sanjska poroka, ki jo Boštjan Romih oglašuje kot najbolj pocukran šov na svetu? Njegove besede, da boste v oddaji videli veliko pristnih zaljubljenih čustev, so en sam brezpomenski cuker. In če vodilna komercialna TV-postaja čez noč izgubi resnega urednika informativnega programa Tomaža Peroviča in v obratni smeri pridobi nazaj pocukranega Boštjana, je to resno znamenje. Znamenje, da se resne, tehtne, argumentirane vsebine umikajo lahkotnim, sladkim in naivnim ter za vsakogar sprejemljivim nagovorom.

Argument televizijskih ustvarjalcev, da gledalci to pač hočejo gledati, je enak argumentu predstavnikov industrije sladkih pijač. Kupci to hočejo. Ko jim naredimo pijačo brez sladkorja, je nihče ne kupi. In zadeva je s tem končana. Enako na televizijah. Zakaj bi tratili čas in denar ter potencialno izgubili gledalce za nekaj, kar je morda na dolgi rok koristno. Kje pa piše, da mora biti televizija sploh koristna. Morda nacionalka, ki pa se jasno s kakšno Mojo Slovenijo prav tako valja v vodah pocukrane preprostosti.

Enako morajo početi športni komentatorji. Zlivati cuker na naše patriotske duše. Miran Ališič je doživel gnevno peticijo in izlive sovraštva na forumih, potem ko je premalo čustveno pospremil zmago Tine Maze v smuku. Ko ni v nedogled kopičil presežnikov in se kopal v lavorju sladkobnosti. Čez teden dni ga je nadomestil že drug oziroma stari komentator.

In kaj bo drugega festival domoljubne pesmi, ki ga bo spet snemala nacionalka? Če pustim ob strani vso ideološko navlako tega projekta, je šlo v obeh izdajah do sedaj za ogromno goro cukra. Kdo bo bolj priliznjeno, bolj kičasto in bolj sladkobno pel o svoji domovini. Kdo se bo pred kamerami pokazal in prikazal kot pravi domoljub. Kdo bo bolj navdušen v prvi vrsti in bolj vznesen na odru. In ni naključje, da je vsej tej sladkobnosti odprl svoja vrata celo Cankarjev dom. Nič več neke razmajane temne dvorane na Kočevskem ali Dolenjskem, temveč elitna Gallusova dvorana v samem centru. Posnetek si boste lahko ogledali na dan samostojnosti in enotnosti. Skratka, sladkobno združeni v nove zmage…