V energetsko in arhitekturno obnovljeni osnovni šoli Vodice bodo v torek zvečer na božično-novoletnem koncertu osnovnošolcev proslavili tudi pravkar končano energetsko sanacijo šole. Projekt se je sicer zaradi neugodnih vremenskih razmer nekoliko zamaknil, a so bila ključna dela vendarle končana dovolj zgodaj, da so lahko učenci začeli pouk v šoli že na začetku šolskega leta.

Pretežni del 800.000 evrov vredne naložbe sta sofinancirala kohezijski sklad EU in ministrstvo za infrastrukturo. V sklopu projekta so energetsko sanirali celotno stavbo osnovne šole Vodice, od fasade, zamenjave oken in vrat do izolacije ostrešja. Z naštetim jim je uspelo kar za polovico zmanjšati porabo toplotne energije in znatno znižati stroške ogrevanja. Vgradili so tudi sisteme za centralno prezračevanje, toplozračno ogrevanje in klimatizacijo v telovadnici, sanitarijah ter kuhinji in jedilnici. Vse prostore in sanitarno vodo ogrevajo s toplotnimi črpalkami.

Sočasno z energetskim projektom sta občina in šola izvedli na objektu in ob njem še nekaj drugih del, ki so močno polepšala videz šole. Tehniki podjetja Primavest pa so že septembra lani na šoli vzpostavili sistem digitalnega obratovalnega energetskega monitoringa, s pomočjo katerega lahko v vsakem trenutku spremljajo porabo toplotne in električne energije ter vode in stanje klimatskih pogojev za vsak del objekta kar na daljavo. Digitalni obratovalni energetski monitoring lahko spremljajo prek spletnih aplikacij in mobilnih naprav. av