V zadnjem času je športni svet pretresel dokumentarec, predvajan na nacionalni nemški televizijski mreži ARD, ki ruske športne oblasti obtožuje sistematične zlorabe dopinga.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je ta teden v Monaku pozval, da se je znova treba osredotočiti na grešnike in zaščititi "čiste športnike."

Predsednik Wade Craig Reedie je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je Kitajska glavni vir prepovedanih sredstev, kljub temu, da tamkajšnje oblasti skušajo na vse načine preprečiti doping.

"Na običajni ravni se pojavlja ogromno število neznanih, nepreizkušenih substanc, ki so na trgu. Internet je čudovita stvar za človeštvo, toda pomeni tudi, da lahko izbereš karkoli iz kjerkoli preden mi sploh ugotovimo, da je na trgu. Obseg te težave se ne zmanjšuje. Veliko prepovedanih sredstev pride iz Kitajske. Pogovarjamo se s tamkajšnjimi oblastmi na res visoki ravni. Razumejo težavo, ampak težko jim je zagnati postopek," je v intervjuju povedal Reedie. Strokovnjaki s področja dopinga verjamejo, da steroidi in eritropoetin nastajajo na ulicah Kitajske in drugih azijskih držav. Tam razvijajo tudi nova poživila.

Wadi vsako leto prijavijo več kot 200.000 športnikov, okrog 1,3 odstotka jih na testu pade. Reedie je prepričan, da morajo svojo nalogo opraviti tudi manjše države. "Mislim, da trenutna standardna pot iskanja grešnikov ni več prava. Moramo biti pametnejši, moramo delati bolje. Če sem iskren, s tem načinom nismo ustavili težave," je dejal Reedie.

Wada bo 1. januarja sprejela nov pravilnik, po katerem bo kazen prepovedi nastopanja višja, imeli bodo tudi več pristojnosti za kaznovanje trenerjev, ki so udeleženi v doping. A po mnenju Reedija bitka s tem še ni dobljena.