»Kako nadgraditi sezono po osvojenih 2414 točkah svetovnega pokala?« je bilo po rekordni sezoni 2012/13 vprašanje za alpsko smučarko Tino Maze. Črnjanka je odgovorila z dejanjem, s katerim je letos znova spisala slovensko športno zgodovino. Na vrhuncu sezone, olimpijskih igrah v Sočiju, je dve srebrni olimpijski kolajni iz Vancouvra 2010 nadgradila z dvema zlatima. Dosegla ju je v kraljevi in bazični disciplini alpskega smučanja – smuku in veleslalomu. Z najžlahtnejšima odličjema je osvojila vse, kar je v športu sploh mogoče.

Način, s kakršnim je Tina Maze tudi v iztekajočem se letu premikala gore, je bil naporen in turbulenten. Koledarsko leto je začela na dnu, potem ko je zadnje dneve lanskega leta 2013 postalo jasno, da s trenerjem Walterjem Ronconijem ne najde več skupnega jezika. Na trgu ni bilo veliko imen, ki bi bila v olimpijski sezoni prosta ali na ravni, da bi delala z najboljšo alpsko smučarko v beli karavani. Toda Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, se je znašel tudi v na videz brezizhodnem položaju. Navezal je sodelovanje z Maurom Pinijem, švicarskim strokovnjakom, ki je s svojo pozitivnostjo in znanjem navduševal slovensko in mednarodno javnost.

Ustvarjen je bil nov uspešen tandem, ki je nakazal zmagovito pot že konec januarja, ko se je Tina Maze po številnih vrhunskih uvrstitvah v Cortini d'Ampezzo končno uvrstila na najvišjo stopničko. Vrhunec je slovensko-švicarski dvojec doživel na najdražjih olimpijskih igrah v zgodovini, na katerih se je Tina Maze povzpela na Olimp v disciplini, v kateri v Sloveniji nimamo niti ustrezne smukaške proge, na kateri bi lahko trenirala. Slovenska alpska smučarska srenja že leta dokazuje, da v alpski državi ni sposobna postaviti ustreznega poligona, s katerim bi izredno drag šport za kakšen evro pocenila.

Po uspehu na olimpijskih igrah, na katerih je Slovenija po zaslugi Korošice osvojila prvi zlati zimski kolajni na največjem športnem individualnem tekmovanju, je sledil padec forme. Tina Maze je bila namreč po Sočiju še v igri za ubranitev velikega kristalnega globusa, a se je izkazalo, da so ji olimpijske igre pobrale preveč energije.

V teh dneh serijsko najboljšo slovensko športnico predvsem veseli, da se iz Severne Amerike vrača kot vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala. V novi sezoni je že dosegla dve zmagi, in sicer v slalomu in smuku. S tretjim mestom v superveleslalomu in četrtim v veleslalomu pa je dokazala, da je trenutno edina, ki lahko zmaga v vseh disciplinah svetovnega pokala. Rezultati hkrati dokazujejo, da je ozračje znotraj nove ekipe, v katero je po lanski sezoni vstopil italijanski trener Valerio Ghirardi, dobro. Da se lahko Tina Maze optimistično spogleduje z osvojitvijo drugega velikega kristalnega globusa za skupno zmagovalko svetovnega pokala. Ter na februarskem svetovnem prvenstvu v Vailu in Beaver Creeku postavlja nove mejnike slovenskega alpskega smučanja.