Le skok iz Ljubljane ločuje mestni vrvež od čudovite sprostitve v naravi in miru. Litija s svojo okolico in podeželjem je kraj, kjer so obiskovalci prijazno sprejeti, kraj, kamor se lahko podajo na umirjen klepet z domačini, kjer lahko raziskujete neodkrite kotičke v neokrnjeni naravi. Tu ohranjamo veselje do druženja na številnih vaških in mestnih prireditvah. Turizem v naši občini temelji na tradicionalnih značilnostih s posebnim čutom za naravo, in ko govorimo o turistični ponudbi naše občine, nikakor ne smem pozabiti omeniti številnih turističnih prireditev, ki jih pripravljajo naša društva, med katerimi po številu obiskovalcev prednjači Litijski karneval. Korenine Litijskega pustnega karnevala segajo daleč v preteklost in je vsekakor eden starejših karnevalov v slovenskem prostoru. Leta 1847 je bilo prvič opisano v Kmetijskih in rokodelskih novicah organizirano pustovanje v Litiji in še danes privabi na ulice Litije veliko obiskovalcev in prav tako veliko pustnih mask. Ob organiziranju številnih prireditev imamo v mislih dejstvo, da želimo aktivno preživljati svoj oddih, zato smo ponovno oživili Litijski tek, ki ga organiziramo v juniju.

Prav zaradi ugodne lege je Litija lahko dosegljiva tako z javnim prevozom, avtomobilom, kolesom ali pa peš. Občina Litija s svojimi 15.000 prebivalci, ki živijo v 107 naseljih na obsežnih 227 kvadratnih kilometrih površine je idealno izhodišče za raziskovanje, ne le tega dela naše Slovenije, ki ga ponosno imenujemo srce Slovenije, temveč tudi vseh drugih slovenskih pokrajin.

V občini Litija lahko spoznate preplet med sodobnim življenjem in tradicionalnim utripom podeželja. Dolga in zanimiva zgodovina je tukaj pustila sledi, najdišča na vsakih nekaj kilometrov kažejo na zgodnje poseljevanje. Naši kraji so bili zaradi ugodne lege privlačni že v zgodovini. Naše območje se lahko pohvali z naselji, ki imajo dolgo tradicijo in bogato zgodovino, arheološka najdišča, številne cerkvice, stare hiše in kašče ter muzejske zbirke. Vse to priča o življenju ob reki, v rudniku, na podeželju, mestu... Na vsakem koraku začutimo zapuščino naših očetov in dedov in še vedno si lahko ogledamo vrsto ohranjenih domačij, kozolcev in številnih zidanic, razpršenih po čudoviti pokrajini. Neokrnjena narava in lepo ohranjena kulturna dediščina vabita na obisk. Prebivalci občine Litija vas bomo sprejeli nasmejanih obrazov in odprtih rok. Možnosti za raziskovanje je veliko.

Ne zamudite številnih znanih pohodniških poti: Levstikova pot od Litije do Čateža, pohod od cerkvice do cerkvice na Polšniku, oglarska pot po oglarski deželi na Dolah pri Litiji, skozi vinorodni okoliš po obronkih Gabrovške doline in skozi adrenalinski park po poteh okoli Slivne.

Občina Litija vas vabi. Ne zgolj za en dan, temveč tudi za več dni. Za svoje bivanje lahko izbirate med sobami v restavracijah, tradicionalnih gostilnah in turističnih kmetijah in v zadnjem času tudi na vse bolj priljubljenih postajališčih za avtodome in celo na senikih...

Od spomladi 2013 v starem mestnem jedru, na Valvazorjevi ulici, deluje Turističnoinformacijski center, ki je odlična izhodiščna točka za potep po naši prelepi pokrajini, kjer lahko začutite utrip Dolenjske, Gorenjske, Zasavja in Ljubljanske regije.

Dobrodošli v srcu Slovenije!

Župan Franci Rokavec