Na pomemben položaj Nove Gorice na zemljevidu vin je opozoril tudi župan Matej Arčon: »Mlado mesto je pravzaprav prestolnica vin, saj se nahaja na stičišču treh vinorodnih okolišev, briškega, vipavskega in kraškega.« Spomnil je tudi na letošnjo odprtje Vinoteke Solum na prenovljenem Bevkovem trgu v Novi Gorici, ki skrbi za promocijo in predstavitev domačih vin.

Izbor županovega vina je potekal v sodelovanju s Turistično zvezo TIC Nova Gorica. Letos se je povabilu odzvalo devet vinarjev, ki so na ocenjevanje poslali 16 vzorcev, od tega osem belih, sedem rdečih in en rose. Prispela vina je ocenila strokovna komisija pod vodstvom Ivana Peršolje, predsednika Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije. Vina so bila po mnenju komisije na visoki kakovostni ravni. Izkazalo se je, da ta izbor zelo motivira pridelovalce, saj so razlike med vodilnimi vini zelo majhne. Zmagovalno vino, rdeči cuvee, letnik 2012 je komisija izbrala soglasno. Člane komisije je prepričalo vino z živahno in globoko rubinasto barvo, intenzivnim vonjem po gozdnih sadežih, dolgim pookusom ter prijetno mehkobo in eleganco že v obstoječi fazi razvoja.

Letos je komisija izbirala vina četrtič zapored. Lanski zmagovalec je bilo vino Fantasia belo, letnik 2009, iz kleti Vina Colja iz Stesk pri Braniku. Za leto 2013 je bila razglašena Barbera, letnik 2011, kmetije Slavček iz Potoka pri Dornberku, za leto 2012 pa Merlot, letnik 2008, iz kleti Bizjak iz Branika.