Drugi smuk sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju je bil prava klasika, ki jo je javnost pogrešala skoraj dve sezoni, odkar je Lindsey Vonn lanskega februarja na superveleslalomu na svetovnem prvenstvu v Schladmingu grdo padla in si potrgala kolenske vezi. Dvoboji ameriške zvezdnice in Tine Maze so bili nekaj posebnega. Znova so oživeli po 22 mesecih, potem ko se je Lindsey Vonn na sceno vrnila močnejša, kot je pričakovala širša javnost. »Lindsey je bistveno pazljivejša, kot je bila nekoč, kar je pozitivno. Dobro ve, da nima smisla iti z glavo skozi zid,« je debi nekoč največje tekmice po petkovi smukaški zmagi opisala Tina Maze. Toda že naslednji dan je Američanka pokazala svoj šampionski obraz, ko si je zaradi boljše vidljivosti upala bolj napasti. Lindsey Vonn je na vodilnem mestu kot prva od elitne sedmerice s startno številko 16 napadla Tina Maze, ki pa je v drugem delu preizkušnje storila veliko napako, ki ji je preprečila, da bi se še drugič v dveh dneh uvrstila na najvišjo stopničko. Vonnovi niso bile kos niti druge najboljše smukačice, Američanke pa so še po zaslugi Stacey Cook in Julie Mancuso dosegle trojno zmago. Lindsey Vonn je v Lake Louisu dosegla že 15. zmago v karieri, kar pomeni, da je v zvezni države Alberta dosegla četrtino vseh svojih zmag.

»Za mano je najtežjih 22 mesecev. Vsak dan sem garala za vrnitev na bele strmine, v veliko oporo pa mi je bil partner Tiger Woods, ki je verjel vame celo bolj, kot sem sama. Zelo sem mu hvaležna za vse skupaj. Res nisem pričakovala, da se bom že v Lake Louisu veselila zmage, in kar ne morem verjeti, kaj sem dosegla,« je svoje občutke opisovala Lindsey Vonn. »Zmaga mi bo gotovo vlila samozavest v nadaljevanju sezone, ki bo za nas Američanke zelo pomembno. Vse si želimo biti najboljše na domačem svetovnem prvenstvu v Vailu in Beaver Creeku, zato sem zelo vesela, da smo v Lake Louisu dosegle tako velik kolektivni uspeh. Kar zadeva rekord po številu zmag svetovnega pokala, imam enako mnenje kot pred vrnitvijo. Zelo si želim postati najuspešnejša alpska smučarka vseh časov in storila bom vse, kar je v mojih močeh, da mi podvig uspe,« je sklenila ameriška zvezdnica.

S prvo zmago sezone je včeraj Lara Gut poskrbela, da Lindsey Vonn ni dosegla svoje 61. zmage v svetovnem pokalu. Švicarka je dosegla prvo zmago v sezoni pozneje, kot je pričakovala. Tretja je bila Tina Maze, ki se je uvrstila na zmagovalni oder še v tretji disciplini v tej sezoni. Tina Maze se bo vrnila v Evropo kot vodilna smučarka v skupnem seštevku svetovnega pokala in smukaški razvrstitvi (mesto si deli z Lindsey Vonn), kar si je pred sezono le želela. »Zelo vesela sem tretjega mesta, ki sem ga dosegla z veliko rezervami. Ko sem prišla v cilj kot vodilna, sem vedela, da proga dopušča precej boljše smučanje, kar je demonstrirala Lara Gut. Veseli me, da sem dokazala, da sem lahko v ospredju v vseh disciplinah. Ekipa je res super, vlada dobra energija, vsak natančno ve, kaj je njegova naloga. Čeprav smučam sama, lahko rečem, da je za moje uspehe zaslužna vsa ekipa,« je severnoameriške nastope komentirala Črnjanka, ki je na petih tekmah osvojila 271 točk, kar je celo več kot pred dvema letoma v rekordni sezoni.

»Tina je vsestranska smučarka, posledično je v tej sezoni že zmagala tako na slalomu kot smuku. Vse svoje znanje črpa iz veleslaloma. Ves teden v Lake Louisu lahko ocenim kot odličen. Z optimizmom me navdaja tudi včerajšnji nastop, v katerem je Tina dosegla vrhunsko uvrstitev s precej rezervami. Odločila se je pravilno, hkrati pa je lahko zelo optimistična,« trdi Andrea Massi. Italijanski strokovnjak je v preteklosti večkrat očital Tini Maze, da je bila premalo napadalna, česar ji v tej sezoni ne more. Črnjanka namreč smuča zelo napadalno, kar dokazujeta dve večji napaki, kakršnih v pretekli karieri ni delala. »Najpomembneje zame je, da smukaška napaka ni pustila nobenih posledic, saj je Tina po njej reagirala zelo dobro. Pomembno je, da je kljub veliki napaki z osmim mestom dosegla dobro uvrstitev,« je zadovoljen Massi, ki je na vprašanje, kako komentira razplet na vrhu, odgovoril: »Kot na vsaki tekmi je zmagala najhitrejša smučarka.«

Od slovenskih alpskih smučarjev, ki so konec tedna tekmovali v Severni Ameriki, sta točke svetovnega pokala osvojili še Ilka Štuhec in Maruša Ferk.

Ob vrnitvi v Evropo bi morali na zagovor v moškem taboru, a je stanje v slovenskem smučanju takšno, da v panogi nimajo nikogar, ki bi jim nastavil ramo. Vodja panoge Vlado Makuc je po aferi Vanessa Mae zgolj papirnati šef v odhodu, predsednik zbora in odbora Dušan Gorišek pa na tapeti številnih slovenskih alpskih smučarskih klubov in predsednika SZS Enza Smrekarja, ki zahtevajo njegov odstop. Kljub finančni luknji v tej sezoni namreč proračun v pripravljalnem obdobju moškega dela reprezentance ni trpel, rezultati pa so po prvi petini preizkušenj katastrofalni. Alpski smučarji v hitrih disciplinah namreč na štirih preizkušnjah niso osvojili niti ene točke svetovnega pokala, niti niso bili vsaj blizu nje. Praznih rok so ostali tudi na slalomu v Leviju in včerajšnjem veleslalomu v Beaver Creeku.

Moška junaka konca tedna sta bila Hannes Reichelt, ki je s superveleslalomsko zmago preprečil Kjetilu Jansrudu, da bi postal prvi smučar v zgodovini, ki bi na severnoameriški turneji dobil vse štiri preizkušnje v hitrih disciplinah, in Ted Ligety. Avstrijec je priboril svoji državi superveleslalomsko zmago po predlanskem marcu, Američan pa se je po operaciji zapestja zmagoslavno vrnil na bele strmine. Čeprav je Ligety zmagal na domačem snegu, ga je v ciljnem izteku bodrilo malo gledalcev, kar je dokaz, da ima več pristašev v Evropi kot na domačih tleh.