Sledila bo projekcija celovečernega filma za odrasle Kamenje v mojem žepu (Rocks in my Pocket, 2014), latvijske režiserke Signe Baumane, uradno pa bo festival odprla projekcija filma Re-cycling (2014), pri nastajanju katerega je sodelovalo deset animatorjev iz različnih evropskih držav. Zamisel za projekt je vzcvetela iz plodne zemlje umetniškega raziskovanja na različnih področjih – strip, ilustracija, vizualne umetnosti –, temelji pa na eksperimentalnem in ustvarjalnem pristopu z izrazitim situacijskim pečatom.

Uvodni večer bo zaokrožilo še odprtje razstave Akinorija Oišija, ki bo galerijo Kinodvora preobrazil v svojevrsten »teater sproščenega režanja«. Njegovi liki nedolžnega pogleda zabavajo tako otroke kot odrasle. Avtor je med drugim sodeloval pri produkciji otroške animirane oddaje Yo Gabba Gabba v ZDA, kot gostujoči predavatelj pa redno sodeluje tudi na mednarodni konferenci Pictoplasma v Berlinu.

Kot je pred začetkom festivala povedal programski direktor Igor Prassel, bo letošnji program Animateke pokazal, da je »avtorska animacija živa, zdrava in v zelo dobri formi«. To bodo pokazali štirje tekmovalni sklopi, v katere je vključenih 37 avtorskih kratkih animiranih filmov iz vzhodne in srednje Evrope, ter bogat spremljevalni program, ki bo predstavil najzanimivejše produkcije z vseh koncev sveta. nr