Izbranke slovenske selektorice Marte Bon so po dveh zanesljivih zmagah nad Švicarkami s 27:21 in Grkinjami z 39:23 po hudem boju ugnale še Belorusinje in si izborile dodatni kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu na Danskem leta 2015, ki bosta na sporedu v prvi polovici junija prihodnje leto.

Veseli pomembne zmage

Slovenke, ki so na tukajšnjem turnirju nastopile brez Nine Jeriček in Maje Šon, bodo svoje tekmice dobile ob koncu letošnjega evropskega prvenstva, ki bo med 7. in 21. decembrom na Hrvaškem in Madžarskem.

»Dosegli smo pomembno zmago, ki smo jo vsi zelo veseli. Današnja tekma je bila zahtevna, za zmago smo se morali pošteno potruditi, Belorusija se je izkazala za zelo težko tekmico,« je po današnji zmagi dejala Bonova, o celotnem turnirju, ki ga je Slovenija končala s 100-odstotnim izkupičkom, pa je povedala: »Z našimi nastopi v Zürichu sem zelo zadovoljna. Skozi turnir smo stopnjevali našo pripravljenost in najboljšo predstavo prikazali prav na najbolj pomembni zadnji tekmi. Na tekmi z Belorusijo smo sami sebi in drugim pokazali, da smo čedalje bolj kakovostna in mentalno trdna reprezentanca, kar je lepa osnova pred junijskima dodatnima tekmama za nastop na svetovnem prvenstvu na Danskem.«

Vseskozi so lovile in dohitevale tekmice

Slovenske rokometašice so bile v uvodni tretjini v rezultatskem primanjkljaju, vseskozi so lovile in dohitevale tekmice, ki jim nikoli niso ušle za več kot dva gola, po dveh zaporednih zadetkih Ane Gros pa so si v 21. minuti prvič priigrale dva gola prednosti (13:11).

Do tedaj se je na igrišču odvijal neizprosen boj za vsako žogo, v izdihljajih prvega polčasa pa so Slovenke nekoliko popustile in v 29. minuti zaostale s 16:18, po golu razpoložene Grosove pa na velik odmor odšle z minimalnim zaostankom (17:18).

Belorusinje, ki jih vodi slovenski strokovnjak Tomaž Čater, so bile tudi v nadaljevanju povsem enakovredne slovenskim rokometašicam, ki so si v 40. minuti priigrale vodstvo s 24:22, a so jih tekmice le dve minuti kasneje ponovno ujele.

Najbolj učinkovita Grosova z devetimi goli

Slovenke, ki jim je za napredovanje zadostoval že neodločen izid, so znova »pičile« v 54. minuti, po golih Neli Irman in Ane Petrinje so si znova priigrale vodstvo dveh golov (32:30) in po beloruski minuti odmora zadržale zbranost. V prelomnih trenutkih dvoboja so prikazale preudarno predstavo, po zadeti sedemmetrovki Tamare Mavsar za vodstvo s 35:33 pa je bilo jasno, da bodo v Zürichu izpolnile načrt in se prebile v dodatne kvalifikacije.

V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Ana Gros z devetimi goli, Tamara Mavsar in Neli Irman sta dosegli po šest zadetkov.