Slovenski plavalec Damir Dugonjić se je na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Dohi uvrstil v današnji finale na 100 metrov prsno. Ravenčan, ki na prvenstvu brani srebro iz Carigrada 2012, je v polfinalu plaval 57,09 sekunde in se v finale uvrstil s četrtim časom polfinala.

Najhitrejši čas polfinala, rekord prvenstva 56,43, je postavil evropski prvak Britanec Adam Peaty, drugega Rus Kiril Prigoda (56,93), tretjega pa Japonec Jasuhiro Koseki (57,06). »Tekmoval sem z Rusom, ki je bil pred mano. Vedel sem, da bo hiter, zato sem se ga skušal držati. Na koncu mi ostalo še kar nekaj moči. Finala sem zelo vesel, vidi pa se, da smo z izjemo Peatyja vsi skupaj in se bomo borili za srebro in bron,« je po nastopu ocenil 26-letni Damir Dugonjić.

Visokorasli Korošec pravi, da bo skušal popraviti obrate, ki so bili daleč od optimalnih. »Tudi na prvih 50 metrih imam še kar nekaj rezerve. Začel sem zelo dobro, a tudi sproščeno, zato tukaj lahko še nekaj pridobim.« S finalom je Dugonjić izpolnil tudi prvi cilj na SP. »Zdaj nimam česa izgubiti. Mislim, da se z ostalimi lahko borim enakovredno in grem v finalu na polno. S kolajno in uvrstitvijo nisem obremenjen, prvič v karieri pa si želim plavati pod 57 sekundami. Zagotovo lahko plavam hitreje, potem bomo videli, ali bo to dovolj za medaljo,« je še dejal plavalec, eden nosilcev blagovne znamke Head, kjer so ga po današnjih dosežkih že izpostavili na spletni strani.

Danes bodo v predtekmovanju nastopili trije Slovenci. Prvič se bosta predstavili Velenjčanka Nastja Govejšek, ki jo čakata tekmi na 100 metrov prosto in 50 metrov delfin, ter Ravenčanka Gaja Natlačen, ki bo nastopila v najdaljši ženski disciplini – 800 metrov prosto. Radovljičan Robert Žbogar bo napadal osebni in državni rekord na 400 metrov mešano.

Junakinja včerajšnjega večera pa je Španka Mireia Belmonte Garcia, ki je z izidom 1:59,61 postala prva ženska v zgodovini človeštva, ki je 200 metrov delfin preplavala v manj kot dveh minutah. Svetovni rekord Kitajke Liu Zige je popravila za 1,17 sekunde in ugnala tudi prvo plavalko sveta, Madžarko Katinko Hosszu. Kmalu zatem je s 4:19,86 postala tudi prva ženska, ki je zmogla 400 metrov mešano preplavati v manj kot štirih minutah in 20 sekundah. Rekord Madžarke Katinke Hosszu je izboljšala za 97 stotink sekunde, še enkrat več pa je v finalu ugnala prav Madžarko.

V prvem včerajšnjem finalu na 200 metrov prosto je veliki moški dvoboj dneva dobil Južnoafričan Chad Le Clos, ki se je za zmago udaril z Američanom Ryanom Lochtejem. Plavalca na progah sedem in osem sta bila izenačena skoraj do zadnjega obrata, ko je Le Clos prestavil v višjo prestavo, na koncu bronastega Lochteja pa je premagal tudi Rus Danil Izotov. Le Closa in Lochteja v četrtek čaka nov dvoboj na 100 metrov delfin. Da bo Fina razvezala mošnjiček, so poskrbele še Nizozemke na 4 x 200 metrov prosto. S 7:32,85 so svetovni rekord Kitajk iz Dubaja 2010 popravile za 3,09 sekunde. sta, šr