»Za nas so priprave gradbišča ogromen zalogaj. Upamo, da se bo vse skupaj po sedmih letih le premaknilo. Vlado smo pozvali, naj nam da tudi pisno zagotovilo, vendar nam še vedno niso odgovorili. Zadnji vlak je tako rekoč že zamujen, dela prve etape morajo biti dokončana do novembra 2015,« je zaskrbljena vršilka dolžnosti direktorice Nataša Fikfak, ki dodaja, da so si bodoče gradbišče že ogledali predstavniki vlade in izvajalci. »Pogodbe še vedno nismo podpisali. Celotna vrednost izgradnje prve etape, v kateri bomo zgradili povezovalni objekt, urgentno dostopno pot in kletno etažo, je tri milijone evrov. Helidrom bomo začasno preselili na travnik pred novogoriško Perlo, do tja pa bomo imeli organiziran prevoz.«

Javni poziv vladi je včeraj poslal tudi poslanec SD Matjaž Nemec, ki opozarja, da so urgentnemu centru šteti dnevi. »Če želimo za izgradnjo centra počrpati evropska sredstva, se mora gradnja začeti še letos. V nasprotnem primeru bomo morali denar iz kohezijskega sklada EU vračati. Vse bolj se zdi, da je problem v tem, da ne sredstva EU, ne obvezni delež države niso zagotovljeni v proračunu ministrstva za zdravje,« meni Nemec in se sprašuje, kdo bo nosil odgovornost za izgubljenega več kot 3,5 milijona evropskega denarja, če se gradnja ne bo začela letos. Odgovorne v vladi poziva, naj projekt šempetrske urgence nemudoma umestijo v načrt razvojnih programov in naj se dolgo načrtovana gradnja začne.

Naj spomnimo, da je bolnišnica gradbeno dovoljenje pridobila že leta 2009 in da bodo z zgraditvijo urgentnega centra končno le zagotovili sodobne razmere za izvajanje službe nujne medicinske pomoči v goriški regiji. Z združitvijo primarne in bolnišnične urgentne službe pa bodo lahko na enem mestu zagotovili zdravstveno obravnavo pacientov ter bistveno izboljšali diagnostično in terapevtsko obravnavo bolnikov.