Ukrajina in proruski separatisti na vzhodu Ukrajine, v pokrajinah Lugansk in Doneck, so že 5. septembra v Minsku podpisali dogovor o prekinitvi ognja, ki je zaustavil najbolj krvave bitke na vzhodu Ukrajine, a so ga doslej stalno kršili. Pri tem je umrlo več kot sto ljudi na obeh straneh.

Najhujši spopadi so doslej potekali na območju letališča Doneck. Prav danes popoldan se je začel nov krog pogajanj o prekinitvi ognja za Doneck, ki se je končal z dogovorom o prekinitvi ognja. Po besedah enega od voditeljev samooklicane ljudske republike Doneck Anreja Purgina naj bi prekinitev ognja za območje doneškega letališča začela veljati danes ob 18. uri po lokalnem času. Umik težkega orožja naj bi se začel 9. ali 10. decembra, ob tem poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Evropa kot lokomotiva za oblikovanje novega svetovnega reda

»Vrniti se moramo na začetek, kjer smo začeli graditi nov svet, tako v Evropi kot drugod,« je za rusko tiskovno agencijo TASS povedal nekdanji predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov. Prepričan je, da so ZDA še vedno okužene z »zmago« hladne vojne, zaradi česar ves svet še vedno potiskajo daleč stran od Rusije in njenih stališč. »Evropa mora postati lokomotiva za oblikovanje novega svetovnega reda,« je poudaril ruski politik. »Obstajajo znaki hladne vojne,« je povedal o nedavnih ohlajenih odnosih Moskve in Washingtona, ki so se pričeli s protesti v Ukrajini in odcepitvijo Krima. »To se mora končati. Nekoč nam je že uspelo in takrat je bilo veliko težje kot danes. Zakaj tega ne zmoremo še enkrat?« se sprašuje.

83-letnik meni, da je Bela hiša odgovorna za slabe odnose s Kremljem. »Nočem pretirano poveličevati trenutne ruske oblasti, ki je naredila nekaj napak, a vendarle nevarnost trenutno prihaja iz ameriške smeri,« je prepričan. »Dobro je, da je Vladimir Putin poskrbel za varnost in obrambo države, kakor tudi za orožje in modernizacijo vojske. Dobro smo oboroženi in pripravljeni, če bi morali odgovoriti na napad. A zaenkrat še ne gre za to. Kažejo pa se znaki nove hladne vojne, ta proces pa moramo nemudoma ustaviti,« opozarja Gorbačov. »Trenutno dogajanje je nesprejemljivo. Okoli nas se postavljajo zidovi, mednarodno skupnost pa se potiska na pot, ki Rusiji ni naklonjena,« pravi.