»Če bi nam včeraj rekli, da bomo šesti, bi verjetno vsak podpisal. Med tekmo je kazalo na veliko boljši rezultat. V štafeti je vedno tako, da moramo za zmago vsi štirje svoj nastop opraviti optimalno. Tokrat se pač ni izšlo, je pa lep občutek, da smo konkurenčni najboljšim,« je kapetanka slovenske mešane biatlonske štafete Teja Gregorin povzela občutja po uvodni tekmi 38. sezone svetovnega pokala. V zasedbi z Andrejo Mali, Klemenom Bauerjem in Jakovom Fakom so bili do zadnjega streljanja v boju za končno zmago, a so se velemojstru dvobojevanja v švedskem večeru zatresle roke. V streljanju stoje, kjer je težko premagljiv, niti s tremi popravnimi naboji ni zmogel sklatiti petih tarč. Lovec iz Mrkopalja je moral v kazenski krog, a se je odkupil z izjemnim tekaškim zaključkom in za uteho vsej četverici priboril po 750 evrov.

Jakov po trpki izkušnji razumljivo ni bil najbolj zgovoren. Znan je po tem, da pritisk bremena zadnjega moža v štafeti ali drugih dvobojevanjih na strelišču praviloma uspešno prenaša, tokrat pa se mu je – potem ko je prvi pritekel na strelišče zadnjega sedmega streljanja tekme – zataknilo. In ker je nasrkala tudi štafeta, mu je zaradi tega še posebej hudo, saj je znan kot zelo kolegialen. »S štirimi zgrešenimi tarčami sem ga povsem polomil. Se opravičujem, če je kdo jezen. Dogaja se. To je tisto, kar dela biatlon zanimiv. Potem sem prižgal turbo in imel najhitrejši tekaški čas zadnjega kroga, tako da smo ostali blizu, kar dokazuje, da smo konkurenčni vsem najboljšim,« je dejal Jakov Fak. Jezo bo ob dobri tekaški formi poskušal stresti že v četrtek na prvi posamični preizkušnji na 20 kilometrov. 20.000 evrov za štafeto je rutinirano izbojeval Martin Fourcade, potem ko je tudi v odločilnem finišu dokazal, da mu je kljub bolezni v pripravljalnem obdobju v glavi ostala samozavest najboljšega biatlonca na svetu.

Kljub vsemu se po tako uspešnem začetku sezone večini v reprezentanci le nasmiha. Ob Andreji Mali, ki je v uvodni predaji dosegla 13. čas z ne prevelikim zaostankom, sta bila junaka štafetne tekme Teja Gregorin (četrti čas predaje) in z najboljšim časom tretje predaje Klemen Bauer. Bronasta olimpijka je bila seveda zadovoljna s strelskim delom, saj je vseh deset tarč sklatila brez poprave. »Streljanje je bilo dobro. Vem pa, da ne morem pričakovati, da bodo na vsaki tekmi padle vse tarče. To bi bilo nerealno. Tekaško mi še malo manjka. Sicer je iz treninga v trening bolje, a rabim še nekaj pravih tekem, da se prediham. Tudi zato že težko čakam naslednje tekme. Petnajstka v sredo bo kot nalašč, da ne bo treba začeti prehitro,« je po uvodnem tekmovalnem dnevu na Švedskem razmišljala Gregorinova, ki so jo po času predaje prehitele le Norvežanka Tiril Eckhoff, zmagovalka preglednih tekem na Norveškem, Rusinja Jana Romanova in najboljša biatlonka olimpijskih iger Belorusinja Darja Domračeva. Branilka kristalnega globusa Finka Kaisa Makarainen je bila najhitrejša v prvi predaji.

Klemen Bauer je priznal, da je imel nekaj treme in nervoze pred prvo tekmo. »To mi je uspelo obvladati in narediti svoj nastop v skladu s pričakovanji. Soliden nastop je bil,« je bil zadovoljen predvsem zaradi ničle v streljanju stoje, ki je bila njegova dolgoletna rakava rana. V smučini je bila še najbolj očitna primerjava s Čehom Michalom Šlezingrjem, ki se je v tretjem delu 7,5-kilometrske preizkušnje malce taktično poigral z Ihancem. »To je bila le prva prava primerjava s svetovno konkurenco. Bilo je še malo zakrčenosti, vsako naslednjo tekmo bo lažje. Tudi tekaški nivo je soliden in z veseljem čakam na naslednje tekme,« pravi Bauer, ki je bil po času hitrejši kot Slezingr, Nemec Arnd Peiffer, Avstrijec Eder in Francoz Simon Foucade, ki so dobra primerjava.

Tudi glavni trener Uroš Velepec ni skrival navdušenja, čeprav pri sistemu vadbe od štafetne četverice odslej skrbi le za Gregorinovo, vsi drugi so se zgledovali po filmu Gremo mi po svoje. »Dober občutek je voditi na začetku sezone po sedmih streljanjih in vsem samo čestitke.« Velepca so zanimali tudi dosežki njegovega mlajšega dela ekipe na tekmi IBU v Beitostolnu. Opazno je predvsem odlično streljanje 20-letnega Miha Dovžana (36. in 45. mesto), ki bo morda glede na nezasedenost kvot dobil priložnost v naslednjih dneh.