Trenutno najbolj ogrožena je kmetija Kozlek in njena gospodarska poslopja. Lastnik kmetije Milenko Oblak je za Dnevnik povedal, da je plaz od hleva, kjer imajo ovce, oddaljen le še en meter. Po njegovih opažanjih plaz trenutno nekoliko drsi naprej, vendar je težko napovedati njegovo nadaljnje obnašanje. Problematičen je predvsem potok Kozlek, ob katerem je plaz nastal. Plaz bi namreč lahko zasul potok, voda pa bi se razlila na nižje ležeče predele in zalila kmetijo Kozlek ter okoliška poslopja. Oblak verjame, da je drsenje plazu neizogibno in da bo plaz vsekakor zasul potok. Zemlja namreč drsi na obeh straneh potoka. »Ugibanje, kdaj in kako se bo to zgodilo, pa je loterija,« meni Oblak.

Nekoliko bolj optimističen je sicer Luka Špilar, namestnik poveljnika ilirskobistriške civilne zaščite, ki pravi, da bi plaz lahko obstal na trenutnem mestu, če v prihodnjih mesecih ne bi padlo preveč padavin, ki so glavni krivec, da plaz drsi navzdol proti potoku. Razpoke na plazu, kamor bi lahko vdirala voda, so ilirskobistriški gasilci že prekrili s folijo, ki nekoliko omili pronicanje.

Kot pojasnjuje Špilar, je geološka analiza potoka pokazala, da bo glede na obseg plazu potrebna projektna sanacija. Geološko poročilo je pokazalo tudi, da so potrebne nadaljnje in bolj natančne meritve, ki bodo pokazale globino zdrsa in količino zemljine. Potok je kot vodotok last države oziroma Agencije RS za okolje, zato na bistriškem čakajo na nadaljnja navodila države oziroma koncesionarja VGD Drava. Najprej pričakujejo predlog projekta za sanacijo, ki ga bo izdelal projektant, nato pa morebitna interventna sredstva države, s katerimi bi pokrili stroške sanacije.