"Zjutraj sem bil zelo živčen, ker sem si zelo želel zmago. Res ne bi bilo lepo, če bi mi ena sama slaba regata pokvarila skupno sliko, ko sem vodil od začetka do konca. Toda ohranil sem mirno kri, vedel sem, da moram biti pred Hrvatom Ivanom Kljakovićem Gašpićem ali tik za njim in to mi je tudi uspelo. Odpeljal sem skorajda povsem tako, kot sem želel in načrtoval. Vedel sem sicer, da bo težko, ker je Bambi (Kljaković Gaspić; op. STA) zelo dober v razmerah, kakršne so bile danes. Bambi je zaostajal le za tri točke, veter je zelo nihal, stabilno jadranje je bilo zelo težko in zlahka bi lahko izgubil prvo mesto," je dejal Žbogar, dvakratni dobitnik olimpijskega odličja (2004 in 2008).

Slavil je na prvem finalu svetovnega pokala v zgodovini in zato prejel 10.000 ameriških dolarjev od 200.000 dolarjev težkega nagradnega sklada. Del denarne nagrade, prve, ki jo je dobil v olimpijskih razredih, bo dal v dobrodelne namene.

V Združenih arabskih emiratih je vodil od prvega dneva, ko je dobil prve dve regati. Z drugim mestom v plovu za odličja, v katerem je nastopilo deset najboljših, je danes svojo prevlado le še potrdil. Zbral je skupaj 13 točk, drugo mesto v skupnem seštevku je zasedel aktualni svetovni podprvak Kljaković Gašpić (16,6), ki je sicer zmagal v zadnjem plovu. Tretje mesto je zasedel Američan Caleb Paine (30).

Sprva je po predzadnjem dnevu, ko je bil Žbogar drugi in tretji, kazalo, da bo imel 15 točk prednosti pred Američanom Calebom Painom in bi mu tudi sedem mest zaostanka za Američanom zadostovalo za končno zmago. Kljakoviću Gašpiću pa je v peti regati, prvi predzadnjega dne, Britanec Edward Wright pri polni hitrosti poškodoval jadrnico. Hrvat potem ni mogel več nadaljevati tekmovanja. Vložil je protest, žirija je ugotovila, da je bil Britanec kriv za nesrečo in Hrvatu dosodila skupno za dve regati 6,6 točke, njegovo povprečje v dosedanjih plovih. Tako je Žbogar finale začel s 5,6 točke prednosti pred Kljakovićem Gašpićem.

Poleg denarnih nagrad je bila novost tudi, da je v posameznih razredih na finalu tekmovalo le po 20 najboljših posadk na svetu. "V finnu je sicer manjkal svetovni prvak Gilles Scott, ki je vse leto dominiral, toda prehitel sem svetovnega podprvaka in tretjeuvrščenega na letošnjem SP. Mislim, da bo na finalu pokala tudi poslej vedno le po 20 jadralcev v posameznih razredih, kar mi je zelo všeč, kot tudi ostalim najboljšim in gledalcem," je povedal Žbogar.

"Vesel sem doseženega rezultata in tudi 10.000 dolarjev, kar je zelo veliko denarja, del ga bom dal v dobrodelne namene. Imel sem nekaj grenkega priokusa s SP v Santanderju (12. mesto; op. STA), mesec in pol smo potem delali, da sem odpravil napake. Tu se je že pokazal majhen napredek pri hitrosti. Nastopil sem z novim jamborom in novim krojem jadra. Čaka me še veliko dela, toda po tem izidu bo še lepše delati in se truditi, da prek zime popravim slabosti. Olimpijsko normo že imam, OI bodo čez dve leti, naslednje leto pa me čaka nastop na SP na Novi Zelandiji in boj za čim boljšo uvrstitev," je še dejal Žbogar, letošnji evropski podprvak.

V razredu 470 sta Tina Mrak in Veronika Macarol, tako kot Žbogar, regato za odličja zaključili na drugem mestu. V skupni razvrstitvi sta tekmovalki, ki imata tudi že normo za OI, ostali na šestem mestu (32 točk). Zmagali sta Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar (17), drugi sta bili Britanki Sophie Weguelin in Ellidh Mclintyre (20), tretji pa Japonki Al Kondo Jošida in Miho Jošioka (23).