Spielberg je za snemanje svojega novega filma z okvirnim naslovom ST James Place izbral Potsdam, natančneje most Glienicker. Pri snemanju sodeluje z Babelsberg Film Studios, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med hladno vojno je most Glienicker postal znan kot most vohunov zaradi številnih izmenjav zaprtih agentov, ki so se tam dogajale.

Zgodba govori o ameriškem vohunskem pilotu Francisu Garyju Powersu, ki je bil ustreljen in zajet s strani sovjetov. Postal je prvi ameriški zapornik, ki je bil predan na mostu vohunov. Glavni pogajalec na ameriški strani je bil v tistem času odvetnik James B. Donovan, čigar vlogo je v filmu prevzel z oskarjem nagrajeni Tom Hanks.

"Film ponuja možnost, da zgodbo o mostu vohunov predstavimo svetovnemu občinstvu," je dejal predstavnik Babelsberga Eike Wolf. "Zaradi snemanja bo več kot tri dni zaprt most Glienicker", je še dodal.

Do ponedeljka zjutraj bo most čez reko Havel zaprt za avtomobile, kolesarje in pešce, promet pa bo preusmerjen.

"Menim, da imamo vsi razumevanje za določene omejitve," je povedal predstavnik mesta Potsdam Stefan Schulz. "Mestu je v čast, da tako pomemben in uspešen direktor, kot je Spielberg, tukaj snema film." To bo tudi dobra promocija za nemško mesto.