Po šestih krogih ima Vardar v skupini C sedem točk, Celjani pa štiri. Na septembrski prvi medsebojni tekmi v Zlatorogu so pivovarji po dvajsetih minutah vodili že z 11:5, v 56. še držali remi (25:25), a jih je z 21 obrambami uničil vratar Arpad Šterbik (26:27). »Vardar je doma še za nekaj odstotkov močnejši kot v gosteh. V tekmo po uspešnem tednu proti Rheinu Neckarju in Sevnici vstopamo s pozitivnimi občutki. Poskušali bomo ponoviti predstavo s tekme proti Rheinu Neckarju v Zlatorogu, čeprav se zavedamo Vardarjeve vrhunske kakovosti,« pravi trener Branko Tamše, ki spet ne bo mogel računati na krožnega napadalca Živana Pešića, na seznamu poškodovanih pa je na istem igralnem mestu tudi Blaž Blagotinšek, a naj bi stisnil zobe in zaigral.

V novi dvorani Jane Sandanski, ki jo je zgradil ruski bogataš in lastnik kluba Sergej Samsonenko ter so jo poimenovali po makedonskem revolucionarju, čaka Celjane pekel, iz katerega se je v zadnjih dveh letih z zmago izvlekel le Veszprem. »Proti Rheinu Neckarju smo končno dosegli to, kar smo si želeli in kar nam je v tej sezoni že nekajkrat ušlo iz rok – premagati velikana. Nismo pustili le dobrega umetniškega vtisa, ampak tudi osvojili točki. Vseeno nas ni zajela evforija, kajti na lovorikah ne moreš živeti. V Skopju nas čaka težka naloga, a če bi nam uspelo priti vsaj do točke, bi bil to podvig. Vsekakor bomo skušali presenetiti favorizirani Vardar,« pred dvobojem z osemkratnim prvakom Makedonije napoveduje David Miklavčič, junak zmage in najboljši strelec tekme proti Nemcem. Iz osmih poskusov je zadel kar sedemkrat (njegov strelski rekord v ligi prvakov), toda vseeno ni bil izbran v idealno sedmerko kroga. Na položaju desnega zunanjega igralca je prednost dobil Nemec Christian Zeitz, ki je za Veszprem nasul Vardarju prav tako sedem golov.

Na četrtkovi Vardarjevi novinarski konferenci v Skopju je spregovoril tudi Matjaž Brumen, igralec celjskega kluba med letoma 2003 in 2007, ki se na prvi tekmi v Zlatorogu ni vpisal med strelce. »Vsi se zavedamo, da moramo zmagati. Ne vem, kako, a enostavno moramo. Kljub številnim poškodbam smo v kar dobri formi, toda to velja tudi za odlične Celjane. Naša prednost so izkušnje, ob pomoči glasnih navijačev pa bi nam moralo uspeti. Z zmago proti Celju in v naslednjem krogu proti Čehovskim medvedom v Rusiji bi si skoraj že zagotovili drugo mesto v skupini,« ocenjuje Matjaž Brumen (zaradi težav z ramo vadi po posebnem programu), eden izmed kar 16 tujcev v 20-članski zasedbi Vardarja. A danes ne bo nastopil Hrvat Blaženko Lacković, ki si je v prejšnjem krogu v Veszpremu (poraz Vardarja s 24:32) strgal ahilovo tetivo, v ponedeljek pa so ga operirali v Zagrebu in ga čaka dolgo okrevanje. Vprašljiv je nastop Rusa Sergeja Gorboka (kot Belorus nekoč Harbok), ki zaradi močnega udarca v rebra ni nastopil že v Veszpremu.

Potem ko so rokometaši Gorenja v skoraj 4000 kilometrov oddaljenem ruskem mestu Perm uspešno opravili prvi del naloge v 3. krogu pokala EHF (zmaga proti Permskim medvedom s 37:34), jih le še 60 minut loči od nastopa v skupinskem delu tekmovanja. Danes ob 19. uri jih v Rdeči dvorani čaka povratni dvoboj s tretjeuvrščeno ekipo ruske lige, trenerju Ivanu Vajdlu pa je na sredini ligaški generalki, ko so njegovi fantje premagali zadnjeuvrščeno Krško s kar 25 goli razlike (50:25), vseeno uspelo spočiti večino nosilcev igre.

»Čeprav smo v Permu postavili dobre temelje za skupno zmago, bo tekma v Velenju nova zgodba. Najpomembneje je, da igralci pozabijo na prednost iz Rusije in od prve sekunde zaigrajo na polno. Če se to ne bi zgodilo, bi bilo lahko pogubno,« opozarja Ivan Vajdl. Kljub poškodbi ramena bo lahko računal na krožnega napadalca Kristiana Bećirija, v ekipo pa se je vrnil tudi levoroki Nejc Cehte. »V Rusiji smo v napadu igrali dobro, kar potrjuje 37 doseženih golov, a je šepala obramba. Dobili smo jih 34, kar je absolutno preveč, od tega dvajset v drugem polčasu,« dodaja Vajdl, uvrstitev v skupinski del pa bi Gorenju prinesla najmanj še šest evropskih tekem.