Zlati niti se tokrat prvič pridružuje lani še majhno, v tem času pa že srednje veliko družinsko podjetje Kovinarstvo Bučar iz Miklavža na Dravskem polju. Konec lanskega leta so v Sloveniji, saj imajo samostojno podjetje tudi v Avstriji, zaposlovali 38 sodelavcev, zdaj jih pri njih dela že 59. A kadrovanje je pri njih velik izziv, saj kader, ki ga iščejo, čeprav v Sloveniji vlada velika brezposelnost in je podjetje v razvojno ogroženi regiji, težko najdejo. Tudi zato so se minuli četrtek tudi oni pridružili akciji Dan odprtih vrat slovenskih podjetij za mlade in njihove starše.

»Problem je v pomanjkanju strokovnega in praktičnega znanja iskalcev zaposlitve. Zato smo se letos avgusta odločili potencialne sodelavce nagovarjati kar z dvotedensko akcijo z veleplakati, ki je potekala na območju Štajerske, osrednje Slovenije, Gorenjske in Dolenjske. Akcija je bila zelo uspešna in v njej smo v okviru skupine KB zaposlili 15 ljudi. Tako smo našli kader, ki smo ga iskali, in sicer v proizvodnji, računovodstvu, tajništvu, nabavi in prodaji, še vedno pa iščemo sodelavca na področju računalništva in informatike, ki bi skrbel za pravilno delovanje računalniške programske opreme, potrebne za nemoten potek delovnega procesa, v avstrijskem podjetju KB Metallverarbeitung GmbH pa iščemo predvsem ljudi za proizvodnjo in administrativna dela,« je pojasnil Primož Bučar, direktor podjetja Kovinarstvo Bučar, ki zadnji dve leti izjemno hitro raste, saj so leto 2012 zaključili s 3,85 milijona evrov prodaje, lani s 5,5 milijona evrov, letos pa prav tako pričakujejo okoli 30-odstotno rast.

Pomembne izboljšave in napredek na področju delovnih pogojev

Sicer pa nove sodelavce iščejo ne le z oglasi na svoji spletni strani www.bucar.eu, pač pa tudi na facebooku in različnih zaposlitvenih portalih. »Ker smo inovativno podjetje, želimo biti tudi pri iskanju kadrov čim bolj inovativni,« poudarja Primož Bučar, ki pravi, da se ob tem zavedajo, da je treba biti prav ob hitri rasti podjetja na zaposlene še prav posebej pozoren.

Zato so se tudi odločili za sodelovanje v Zlati niti. »Glede na vizijo in zastavljene cilje bo v prihodnosti ključno vlogo odigral prav kader. Zato so nam pomembne tudi izboljšave in napredek na področju delovnih pogojev. Pri tem nam bodo zagotovo pomagali tudi rezultati raziskave v sklopu Zlate niti in izmenjava izkušenj z drugimi zaposlovalci,« je prepričan Bučar.

Hitro postanejo učinkoviti del ekipe

V Kovinarstvu Bučar si prizadevajo, da novi sodelavci čim prej postanejo suvereni del tima. Vsakemu novemu sodelavcu dodelijo sodelavca, ki je odgovoren za njegovo uvajanje ne le v njegovo delo, pač pa v poslovanje celotne organizacije. »Večina sodelavcev postane del naše ekipe v tednu dni, saj dajemo zelo velik poudarek pozitivni klimi in odličnim medosebnim odnosom.« V postopku izbiranja potencialnih novih sodelavcev vsakemu postavijo izziv in cilje, pri čemer dajejo tudi velik poudarek na samoiniciativnosti in iznajdljivosti. »Tako zelo hitro ugotovimo, iz kakšnega testa je človek.«

Od sodelovanja v Zlati niti 2014 pričakujejo predvsem, da bodo spoznali dobre prakse drugih podjetij tako na področju zaposlovanja kot ustvarjanja kakovostnih delovnih mest.