Rojeni v obdobju, ko se je cepljenje v Sloveniji šele začenjalo

Skupina ljudi, pri katerih so postavili sum na okuženost z ošpicami, je rojena v obdobju, ko se je cepljenje v Sloveniji šele začenjalo. Rojeni v tistem obdobju sodijo v skupino, ki je po ocenah v Sloveniji najslabše zaščitena pred ošpicami, je v današnji izjavi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dejala zdravnica Marta Grgič Vitek z inštituta.

"Cepivo je bilo tedaj morda manj učinkovito, nekateri pa so dobili le en odmerek cepiva," je dejala. Tudi v letu 2011, ko so zabeležili nekaj primerov ošpic, so oboleli prihajali iz te starostne skupine, je spomnila.

Ošpice so zelo nalezljive

Vsi, ki so bili na omenjeni razstavi v stiku z okuženim, morajo biti zdaj po njenih besedah čim prej cepljeni, če še niso bili. Pri ošpicah, ki so zelo nalezljive, ni nujen tesen stik, pač pa gre tudi za aerogen prenos virusa. Ta se torej lahko zadržuje tudi v zraku. Tako je okužba mogoča še dve uri po tem, ko je okuženi že odšel iz prostora, je pojasnila.

Otroci so proti ošpicam cepljeni pri enem letu starosti. Glede na to so dojenčki "prav gotovo rizična skupina", opozarja. Če dojenček pride v stik z okuženim, ga je treba zaščititi s cepljenjem pač pred enim letom starosti, je dejala.

Sicer pa virus ošpic v Sloveniji po njenem opozorilu ne kroži. V obravnavanem primeru je "očitno šlo za vnos iz tujine", je dejala.

Potek bolezni pri odraslih je načeloma težji kot pri otrocih

Potek bolezni pri odraslih je načeloma težji kot pri otrocih. Po besedah Grgič Vitkove 20 odstotkov ljudi, ki zbolijo, potrebuje bolnišnično zdravljenje. Vendar pa ob trenutno obravnavanem izbruhu bolezni ni bil nihče hospitaliziran, je dejala.

Inkubacijska doba je povprečno 10 dni, lahko pa je tudi 21 dni. Tako je mogoče, da se bodo po razstavi v Šempetru pojavili znaki bolezni še pri kom.

Učinkovitost cepiva je danes več kot 95 odstotkov. "Če dosežemo 95-odstotno precepljenost, skupaj dobimo 90-odstotno zaščito prebivalstva," je pojasnila.

Od 11 ljudi jih je osem z novogoriške regije

Od omenjenih 11 ljudi, pri katerih so postavili sum na ošpice, jih je osem z novogoriške regije, trije pa z ljubljanske. Naknadno so jih iz mariborskega univerzitetnega kliničnega centra obvestili še o enem primeru ošpic. A tu gre po besedah Grgič Vitkove za bosanskega državljana, ki ni povezan z omenjeno razstavo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v četrtek sporočil, da je bil obveščen o 11 ljudeh, pri katerih je bil postavljen sum na ošpice. Pri petih od teh so ošpice že laboratorijsko potrdili.