"Glede na izide sezone prvo ime reprezentance ostaja Damir Dugonjić. Po prikazanem v Zagrebu in Kranju upam, da mu bo uspelo osvojiti kakšno medaljo za Slovenijo. Zadnja tekma je pokazala dobro formo reprezentantov in z optimizmom pričakujemo svetovno prvenstvo," je pred potjo na SP razmišljal selektor Potočnik.

Ta je ob Dugonjiću v ekipo uvrstil še njegovo klubsko kolegico iz ravenskega Fužinarja Gajo Natlačen, Radovljičana Anjo Klinar in Roberta Žbogarja, Martina Baua iz mariborskega Branika, Tjašo Vozel iz kranjske Zvezde in mlado Velenjčanko Nastjo Govejšek. Zaradi študijskih obveznosti v ZDA na tekmi ne bo še ene Ravenčanke Tjaše Oder in triglavana Johna Petra Stevensa. Bo pa tja potovala nadarjena mladinka Ava Schollmayer iz ljubljanske Ribe, poleti že udeleženka članskega evropskega prvenstva, ki pa bo ostala brez SP, zato pa se bo udeležila kampa za nadarjene plavalce.

Dugonjić je bil na zadnjih reprezentančnih tekmah zagotovilo za slovenski uspeh, nazadnje pa je pred dvema letoma dvakrat stopil na drugo stopničko zmagovalnega odra na 50 in 100 m prsno. Visoke cilje ima tudi letos, po nekoliko slabši poletni sezoni pa bo Doha pokazala, ali mu je že uspelo narediti nov korak v smeri proti olimpijskim igram v Rio de Janeiru 2016. Mitinga v Zagrebu in posebej konec tedna v Kranju pa sta že pokazala, da lahko v Dohi računa tudi na osebne rekorde, kar pomeni tudi boj za najvišja mesta.

Posebne pozornosti je bil tokrat že pred tekmo deležen doma, saj je že pred nastopi dobil v uporabo sponzorski avtomobil, ki mu bo po vrnitvi v Slovenijo v naslednjih dveh sezonah prišel še kako prav. "Zavedam se, da je zelo težko pridobiti sponzorsko pomoč v tem trenutku v Sloveniji, zato mi zelo veliko pomeni, da mi je Avtocenter Peugeot Ravne priskočil na pomoč. Neizmerno sem jim hvaležen, zato se bom zelo potrudil in jim povrnil s tem, da bom dosegal čim odmevnejše rezultate ne le v Sloveniji, ampak tudi v Evropi in po svetu," je pomoč tik pred SP pokomentiral Korošec in posredno potrdil visoke cilje.

Slovenija je na dozdajšnjih tekmovanjih osvojila 12 medalj, Zdravljica je trikrat zadonela v čast Petru Mankoču. V finalu tovrstnih prvenstev pa je doslej prav tako zaplavalo ducat slovenskih reprezentantov. Selektor Potočnik si želi, da bi se to število še povečalo. Pričakovanja niso nerealna, Anja Klinar se je v finale uvrstila leta 2010 in bila nato diskvalificirana zaradi domnevno napačnega obrata, Robert Žbogar je nazadnje finale zgrešil za dve stotinki sekunde. Blizu najboljšim je tudi Tjaša Vozel, ki je v pripravljalnem obdobju nanizala kar nekaj rekordov, morda ob primernem napredku lahko preseneti tudi Nastja Govejšek, lani ena najuspešnejših na EP na Danskem, ki je v novembru in decembru spet potrdila napredek.

Osnovni cilj za mlado Natlačnovo in Baua bo boj za uvrstitev med najboljših 16 in potrditev ostrih norm Plavalne zveze Slovenije ter seveda nabiranje izkušenj za naslednja tekmovanja. "Na SP začenjam z 200 m prosto, najboljšo formo pa si želim v petek in v nedeljo na 400 in 1500 m prosto. Glavni bo start na 400 m prosto, kjer si želim osebni rekord, upam pa tudi na borbo z osebnim rekordom na 1500 m prosto," pravi Mariborčan Bau.