»Pričakujem uvrstitev Katje Višnar med šesterico, v veliki finale,« je glavni trener tekaških reprezentanc Marko Gracer razkril pričakovanja pred prvo tekmo 34. sezone svetovnega pokala, ki se v soboto začenja s sprintom v klasični tehniki v Ruki pri Kuusamu. Iz norveškega pripravljalnega tabora Sjusjoen in Beitostolen je Gracer kot glavni trener in hkrati tudi vodja reprezentanc pripeljal poleg Katje Višnar in junakinje Sočija Vesne Fabjan tudi Alenko Čebašek, Niko Razinger, Leo Einfalt in edinega tekača Boštjana Klavžarja.

V Ruki tokrat za spremembo ne bo uvodnega tridnevnega tekmovanja, pač pa klasični dvodnevni program. Ob sprintu bo v nedeljo še tekma v klasiki. Teden dni pozneje bo v Lillehamerju na Norveškem Minitour. Prav take in podobne, bolj kot ne »kozmetične« spremembe so značilne za prihajajočo sezono, v kateri se bo tekaška karavana najbolj približala Sloveniji sredi Tour de Ski v Toblachu tik ob izviru Drave.

Koledar svetovnega pokala je po eno plati pisan na kožo slovenski reprezentanci. Od 25 posamičnih tekem jih bo deset na kratkih razdaljah, kjer so slovenske tekačice mala svetovna velesila, posebno v drsalni tehniki. Torej skoraj ni prizorišča, kjer ne bi mogle iskati svoje priložnosti. Breme ne bo le na Višnarjevi in Fabjanovi, ki jima bo prioriteta loviti zmagovalne stopničke, pač pa tudi na mlajših. Skupna bera 644 točk bi morala biti za letos mala malica. Tekači bodo glede pričakovanj le za okras, uvrstitev med trideseterico in točka svetovnega pokala pa velikanski dosežek.

Ena od značilnosti sezone bo vse bolj napet boj tekačic znotraj reprezentance za mesto na startni listi, in to v paradni disciplini – sprintu. Anamarija Lampič, 19-letna mladinka Triglava, je na uvodni tekmi FIS v Beitostolenu prav v disciplini, s katero se odpira sezona, že prehitela Čebaškovo, Razingerjevo in Fabjanovo. Tako je znova pokazala, da bo treba tudi nanjo resno računati. »Skupaj z njenim trenerjem Rokom Šolarjem smo se odločili, da bo Anamarija te prve tekme še izpustila in se posvetila treningu. Zaradi zdravstvenih težav je začela trenirati šele avgusta,« je Gracer razložil zadnjo odločitev. Deloma jo je mogoče razumeti tudi tako, da se ni želel zameriti Fabjanovi, ki bi glede na tekmo FIS lahko ostala zunaj kvote štirih, kot jih imamo za tekmo v Ruki. Še bolj bo Gracer moral razmisliti za Lillehammer.

Manj gneče je za tekme na razdalji. Dvajsetletna Lea Einfalt je na tekmah FIS v Beitostolenu pokazala lep napredek in tako nakazala, da bo hitro zapolnila vrzel, potem ko Barbara Jezeršek očitno ne bo nadaljevala reprezentančne kariere. Po izgubi službe v okviru športnih enot državnih organov je Kranjčanka poleti še pritekla drugo mesto na smučarskem maratonu Kangaroo Hoppet v Avstraliji iz niza Worldloppet, potem pa se v Evropo ni vrnila. Zaostanek Einfaltove za kraljico Marit Bjoergen in princesko Therese Johaug, ki brani kristalni globus, je v Beitostolenu nakazal, da je sposobna tudi uvrstitve med dvajseterico. Seveda je to zelo optimistično pričakovanje, saj bo mala slovenska maratonka v nedeljo tekla šele na svoji drugi tekmi svetovnega pokala, decembra lani v Davosu pa je bila 54. »Najodločilnejši bo psihološki dejavnik. Svetovni pokal za tako mlade le ni isto kot tekma FIS. Sem pa optimist,« pravi Gracer, ki bo v nedeljo na start poslal tudi Alenko Čebašek, ki prav tako lovi magično trideseterico. O ostalih se bo odločil po sprintu.

Gracerju z nasveti tudi to sezono pomaga norveški strokovnjak Per-Oyvind Torvik. Zraven ima preizkušeno spremljevalno ekipo s pomočnikom Nejcem Brodarjem, le da vedno znova tožijo, da si ob proračunu v višini 650.000 evrov ne morejo privoščiti še kakšnega serviserja smuči. Delo serviserjev nemalokrat odloča o končnem vrstnem redu, kar pride še posebno do izraza v spremenljivih vremenskih razmerah.

Pregled uspešnosti slovenskih tekačic v preteklih sezonah po točkah svetovnega pokala: