Iskanje lokacije za študentski kampus Univerze v Novi Gorici se vleče 18 let. »Smo v časovni stiski. Raje ne razmišljam, kaj se bo zgodilo po 31. marcu 2015, če do takrat ne bomo rešili problema oziroma ne bo znana lokacija,« je zaskrbljen rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik.

Poplavno območje

Vipavska občina si res želi kampus, navsezadnje so na univerzo prenesli obnovljeni dvorec Lanthieri. Žal je zemljišče, ki ga ponujajo, na poplavnem območju. Agencija za okolje je jasna: gradnja izobraževalnih ustanov niti na minimalno ogroženem območju ni dovoljena. A Vipavci vztrajajo, da jim bo uspelo spremeniti namembnost kmetijskega zemljišča in stopnjo poplavne ogroženosti.

»Vleče se, ker je bila leta 2008 izdana odredba, ki prepoveduje gradnjo na rahlo poplavnih območjih. Naročili smo oceno študije, kako moker predel pripraviti v suhega, vendar so potrebne tako študije kot hidravlične meritve. Šele po tistem, ko bo pripravljena sprememba, bodo na agenciji za okolje odločali o soglasju,« pojasnjuje Princes.

Po špekulacijah, da upravni odbor univerze pri izbiri lokacije ni pokazal vseh kart, se je pri pogledu v dokumentacijo izbornega postopka izkazalo, da druge možnosti niti niso imeli, saj so prejeli le eno popolno vlogo. Vipavska občina je zemljišče ponudila za 1,3 milijona evrov, kar bi univerza poravnala v dveh letih.

Kupca verjetno ne bo

Novogoriška mestna občina je lokacijo za kampus v središču mesta ponujala brezplačno, a ko je bilo treba poslati uradno ponudbo, so na univerzi ostali praznih rok. »V Novi Gorici so pogodbe še vedno na občini. Od spomladi se ni zgodilo nič,« razlaga Zavrtanik.

Koliko denarja bo potrebnega za postavitev študentskega kampusa, Zavrtanik ne more napovedati, saj je odvisno od razvoja univerze. Računajo predvsem na evropska sredstva. Prav tako je univerza vključena kot prioriteta v regijske razvojne plane. Če so se odločili za postavitev kampusa v Ajdovščini, pride v poštev črpanje skladov za revitalizacijo industrijskih objektov in zemljišč. Prva faza bi bila praktično zastonj, saj je stavba že zgrajena, treba bi bilo postaviti le študentski dom. Bistveno dražja bi bila lokacija v Novi Gorici, predvsem z vidika infrastrukture, saj je v središču mesta.