Videti ste nasmejani. Je bil trening res tako uspešen?

Da, res, imeli smo veliko srečo. Ujeli smo razmere, ki so za nas nordijske kombinatorce primerljive tistim na tekmah svetovnega pokala. Samo še Finci in Norvežani se v tem trenutku lahko pohvalijo s takimi. Če ne bi bilo snega tu na Pokljuki, bi prišli v Kuusamo dva dni pred tekmo z rolk. S tako podlago pa ni mogoče biti konkurenčen. Dobro smo trenirali in sedaj moramo le sprostiti glavo in narediti, kar znamo.

Kot sem zasledil, vam je pri treningu teka pomagal Robert Slabanja, prvi trener Petre Majdič?

Robert je spisal vse vadbene programe, na nekaj treningih je bil tudi z nami pri vadbi in nam svetoval pri izboljšanju tehnike. Za seboj imamo veliko več hitrih treningov kot prej. Mislim, da smo lepo napredovali. Upam, da se bom tudi pozimi tako dobro počutil kot jeseni.

Kako je s skoki?

Treningi so bili na keramiki. Na snegu bomo imeli le dva uradna treninga, potem bodo na vrsti že kvalifikacije za sobotno posamično tekmo (skok in 10 km teka, op. a.), v nedeljo sledi še ekipna sprinterska tekma dvojic. Pričakujem, da prehod s keramike na sneg ne bo zahteven. Tudi kakovost skokov se je od jeseni proti zimi stopnjevala. Sem dobro pripravljen.

Na nizu letne velike nagrade ste v Beljaku prvič stali na zmagovalni stopnički, v skupnem seštevku niza štirih tekem ste osvojili četrto mesto v družbi obeh olimpijskih zmagovalcev Erica Frenzla in Joergena Graabaka? Kakšna referenca je poletna velika nagrada za zimo?

Na splošno plastika na skakalnici in tekaške rolke niso enako kot sneg. Pravilo je, da smo bolj zagnani mlajši, starejši so čez poletje bolj sproščeni, saj vedo, kako se pripraviti za zimo.

Vaši dosežki poleti napovedujejo mnogo boljšo sezono od pretekle zimske.

Upam. Moja pretekla zimska sezona je bila z eno uvrstitvijo med deseterico v svetovnem pokalu (16. mesto na OI, op. a.) mnogo skromnejša kot lanska zimska 2012/2013. Rad bi se vsaj približal tem dosežkom, tudi petemu mestu v pokalu in sedmemu na svetovnem prvenstvu.

Zamenjal se je tudi glavni trener, sedaj je prišel Jože Berčič.

Potrebovali smo spremembe. Poleg Berčiča je zraven tudi Igor Jelen, Roberta Slabanjo sem že omenil, novi so serviserja s Češkega in Matej Drinovec kot fizioterapevt. Spremljevalno osebje imamo urejeno, tudi opremo. Tudi nekaj smuči od Petre Majdič še imamo. Pripravljeni smo.

Spremljate napovedi glavnih konkurentov?

Samo nehote, saj se ne želim obremenjevati s tem. Po družbenih omrežjih se hvalijo, koliko skokov in kilometrov že imajo. Morda jih imajo že polno glavo, mi pa bomo prišli spočiti, lačni skokov in v tem iskali prednost. No, po Kuusamu bo zelo hitro že naslednja tekma v Lillehammerju in se bo dalo še kaj popraviti, da bomo šli v pravi smeri v sezono.

Kakšno okolje so Zreče za nordijskega kombinatorca? Kakšno je zanimanje za smučarski tek, glede na to, da tam ni delujočega tekaškega kluba?

Zanimanje narašča. Veliko več ljudi teče, odkar je Petra Majdič tek naredila popularen. Sicer Rogla še ni kot Gorenjska, saj si take gneče v smučini, kot je bila na Pokljuki, v nedeljo ni mogoče niti predstavljati. Bilo je noro. Se pa zanimanje veča tudi po drugih plateh. V Zrečah so ponosni, da imamo nordijskega kombinatorca, ki ga vidijo včasih tudi na televiziji. Pri Unituju so mi omogočili dobre priprave na Rogli in v Zrečah, če že zaradi varčevanja reprezentanca ni imela nobenih drugih skupnih priprav. Bi bilo pa lepo, če bi bila nordijska kombinacija kaj več na TV-zaslonih, saj je to vendarle zanimiv šport. Logistično verjetno tudi ne bi bilo pretežko, če so že kamere in novinarji na prizorišču, kjer so skakalne tekme. Vendar, ali naj sam prosim za to?