Sogovorniki so zato iskali odgovore na vprašanja, kako delovati, da bo Bovško z Bovcem postalo žlahtna celoletna turistična destinacija, da bodo v tem okolju prebrodili trenutne težave in turistično ponudbo nadgradili s sodobnim visokogorskim kaninskim smučiščem.

Krivec kot nekdanji bovški župan ter aktualni župan Valter Mlekuž sta se strinjala, da je tokratna razprava prezgodnja, saj bi morali počakati na bližajočo se dražbo družbe ATC Kanin v stečaju, napovedano za 16. december. "Šele tedaj, ko bo znano če in kdo je kupil smučišče na Kaninu, se bo občina lahko začela z njim pogovarjati," je povedal Mlekuž.

Bovec brez Kanina ne more dobro delovati

Sogovorniki so se strinjali, da Bovec ne more dobro delovati brez kaninskega smučišča. Poletna sezona je zadnja leta dobra, vendar pa bi morali obiskovalcem ponuditi aktivnosti preko celega leta, je prepričan direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec Janko Humar. Zimski turizem je v bovškem turizmu pomenil le 13 odstotkov celoletnega zaslužka; vendar pa so turistični delavci, ki živijo od turističnega obiska, v zadnjih dveh zimah brez smučišča po nekaterih ocenah izgubili okrog osem milijonov evrov.

Direktor podjetja Soča rafting in bovški občinski svetnik Goran Kavs je sicer prepričan, da lahko tudi zimski čas zapolnijo z različnimi športnimi dejavnostmi, ki pomenijo trenutno neko nišo, tako kot so pred dvema desetletjema začeli tržiti dejavnosti na reki Soči v poletnem času. Med drugim bi lahko to bili helisky (vožnja na kaninsko smučišče s helikopterjem), ureditev tekaških smučarskih poti, sankanje in drugo.

Ostali sogovorniki so se z njim sicer strinjali, vendar so mnenja, da bi iskanje in uvajanje nekih novih dejavnosti trajalo preveč časa, domači turistični ponudniki pa bi v tem času propadli. Zato je potrebno najti novega in resnega lastnika, ki bo začel smučišče na Kaninu obnavljati. Bovčanom je vseeno, ali bodo to tujci ali domači vlagatelji, želijo si le resnega dela in ne tega, da bi bil "Kanin je način za pranje denarja".

Obnova z zasebnim kapitalom ne bo mogoča

Obnova smučišča pa le z zasebnim kapitalom ne bo mogoča, novim lastnikom bo morala pomagati občina pri pridobivanju evropskih in državnih nepovratnih sredstev. Prav zato zainteresirane vlagatelje zanima, ali ima občina pripravljene projekte, po katerih bi lahko že kmalu po nakupu začeli z obnovo.

Sogovorniki nocojšnje okrogle mize so se zato strinjali, da bo treba počakati na dražbo, ko bo bolj jasno ali se bo končno lahko začela obnova smučišča na Kaninu, ki kljub dobrim snežnim razmeram ob čakanju nezadržno propada.