Očitno se pozitivno vzdušje na svetovnih trgih ni prelilo tudi na Ljubljansko borzo, ki jo niso spodbudile niti besede predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija, ki je napovedal dodatne spodbude gospodarstvu in oster boj z nizko inflacijo. Največ zanimanja vlagateljev je bilo pri nas vendarle usmerjenega v objave poslovnih rezultatov za prva tri četrtletja.

Tako je prejšnji teden poslovne rezultate objavil Telekom Slovenije, ki je zanimiv predvsem zaradi trenutne privatizacije. Telekom Slovenije je v prvih devetih mesecih ustvaril 574,1 milijona evrov konsolidiranih čistih prihodkov od prodaje, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je znižal na 37,7 milijona evrov, potem ko ga je bilo v enakem obdobju lani še za 46,3 milijona evrov. To se je odrazilo tudi na ceni delnice, saj je ta padla za 1,3 odstotka. Uprava je slabše rezultate opravičila s tezo, da se panoga tako doma kot v tujini sooča z razmeroma zaostrenimi makroekonomskimi razmerami, tako da imajo vsi prevladujoči operaterji upad prihodkov in donosov. Vendar pa ob tem v Telekomu izpostavljajo, da ključni kazalniki poslovanja skupine v prvih devetih mesecih presegajo načrtovane, kar je pomembno tudi za potencialne prevzemnike. Predstavniki potencialnih vlagateljev, ki so zainteresirani za nakup večinskega deleža v Telekomu Slovenije, naj bi se že ta teden srečali z vodstvom družbe, zavezujoče ponudbe pa bodo morali oddati predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Visok padec so doživele tudi delnice Cinkarne Celje, ki je prav tako na seznamu 15 podjetij, namenjenih privatizaciji. Tečaj delnice se je znižal za 12,3 odstotka, na 186 evrov, padec pa je predvsem posledica okoljskega poročila o vplivu na okolje in zdravje ljudi, ki so ga prejeli v začetku tega tedna in kaže na onesnaženje okolja, kar bi lahko bistveno vplivalo na končno ceno ob morebitnem prevzemu družbe.

Skupina Petrol je v prvih devetih mesecih ustvarila slabe tri milijarde evrov prihodkov, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. V Sloveniji so realizirali malenkost manj prihodkov, na Balkanu pa so poslovali bolje. Čisti dobiček se je primerjalno zvišal za tri odstotke, na 45,7 milijona evrov, na dobiček pa so med drugim blagodejno vplivali tudi nižji stroški financiranja.