Trend izseljevanja mladih nikakor ni edinstven za Slovenijo. Finančna in gospodarska kriza sta še posebej hude posledice pustili pri pripadnikih generacije, ki je ravno zapustila ali pa ravno zapušča visokošolske ustanove po velikem delu sveta. Višanje življenjskih stroškov ob večji prisilni fleksibilizaciji dela, manjših plačilih in negotovosti za prihodnost mnoge prisilijo v selitev iz domačega okolja, kjer imajo oblikovano socialno mrežo, in k iskanju možnosti za dostojno življenje v tujini.

Trend je s tem spodbudil tudi več raziskav, katera mesta so najbolj prijazna do mladih in kje obstajajo najboljši pogoji, da si poskušajo ponovno ustvariti življenje. Podjetje Decode je medtem izdelalo indeks mladostnih mest, pri razvrstitvi pa je upoštevalo več pomembnih dejavnikov.

Razvrstitev poleg nujnih življenjskih stroškov, kot sta najemnina in cena hrane, upošteva tudi višino plače na delovnih mestih, ki ne zahtevajo predhodnih izkušenj, kot tudi druge faktorje, ki se nanašajo na možnosti preživljanja prostega časa. Slednji dejavniki namreč predstavljajo velik del razlike med golim preživetjem ter dostojnim in zapolnjenim življenjem. Tako na razvrstitev vplivajo tudi cene koncertov, obiskov kinodvoran in celo javnega prevoza. V raziskavo pa žal niso vključeni podatki o verjetnosti, da bo nekdo tudi našel delovno mesto.

Podjetje je v poročilu objavilo seznam 25 najboljših mest, na podlagi kriterijev pa je prvo mesto pripadlo francoski prestolnici Pariz. Sledita kanadski Toronto in ameriški Los Angeles.