Za slabo celjsko popotnico je že v soboto poskrbel Montpellier, ki je proti Čehovskim medvedom v Rusiji zmagal s 34:33 (zmagoviti gol je dve sekundi pred koncem dosegel Diego Simonet, Dragan Gajić je bil z 11 zadetki prvi strelec tekme) in je imel v boju za četrto mesto, ki še prinaša napredovanje v osmino finala, pred včerajšnjim slovensko-nemškim obračunom – s tekmo več – že štiri točke prednosti pred pivovarji (6:2). Nikolaj Jacobsen, danski trener na klopi Rhein Neckarja, ki je dan pred tekmo praznoval 43. rojstni dan (večini celjskih igralcev bi lahko bil oče), je imel v Celju na razpolago le 14 igralcev, a med desetimi tujci iz sedmih držav je manjkal le tretji vratar, 23-letni Hrvat Roko Peribonio.

Kljub akciji domačega kluba pri prodaji vstopnic (12 evrov za ogled sredinega derbija z Gorenjem in včerajšnjega z Rhein Neckarjem) se je v Zlatorogu zbralo »le« dobrih 3500 gledalcev, tako da je bil za enim izmed golov na skoraj celotni tribuni prostor tudi za zastavo mesta Celje, veliko približno 15 x 8 metrov. Levi iz Mannheima so bili na igrišču brezzobi, v obrambi sta dokaj neuspešno »mesarila« Nemec Stefan Kneer in Španec Gedeon Guardiola, le v napadu je bil uspešen krožni napadalec Bjarte Myrhol. Norvežan, ki so mu leta 2011 odkrili raka na modih, po operaciji in kemoterapijah pa se je uspešno vrnil na igrišča, je v prvem polčasu izsilil štiri sedemmetrovke, vse pa je v zadetke spremenil Uwe Gensheimer.

Vseeno je prvi polčas minil v premoči Celjanov, ki so si po zadetku Blaža Janca v 17. minuti prvič priigrali tri gole prednosti (9:6), zato je bil trener Jacobsen prisiljen vzeti minuto odmora. A ta ekipi iz zvezne dežele Baden-Württemberg ni pomagala, kajti Janc je kmalu poskrbel za plus štiri (11:7 v 21. minuti), isti igralec pa je v zadnjih trenutkih prvega dela zadel še za najvišjo prednost v tem delu igre (16:11). Takoj na začetku drugega polčasa je bil David Miklavčič uspešen za prvo vodstvo s šestimi goli (17:11), ki so ga Celjani suvereno držali tudi v nadaljevanju. Še več: ni prišlo do tradicionalnih črnih minut, ampak je Miha Zarabec v 51. minuti priigral rekordno prednost (28:21) in zmagovalec je bil odločen.

Če imajo Primorci svojo tradicionalno osmico, je trener Branko Tamše po sedmih porazih Celjanov proti Rhein Neckarju včeraj preprečil, da bi jo imeli tudi Nemci. »Fantje so na igrišču naredili vse, kar smo si želeli, trenirali in se dogovorili. Prikazali so lep, hiter, učinkovit in sodoben rokomet, a zmaga nas ne sme uspavati. Težko je igrati proti takšnemu stroju, kot je Rhein Neckar, ki je bil favorit, a končno smo le prekinili črno tradicijo porazov. Igralci so naredili velik rezultat, zato vem, da se bo zdaj v njihovo podzavest prikradlo nekaj, kar se ne bi smelo in česar nočejo. In na to sem jih opozoril že takoj po tekmi v garderobi, to morajo čim prej spraviti iz glav,« je dejal Branko Tamše.

»Sranje, sranje,« je mrmral Oliver Roggisch, nekdanji rokometaš, zdaj pa pomočnik trenerja Jacobsena, ko je odhajal proti garderobi. Očitno so favorizirani Nemci podcenili Celjane, saj pred tekmo niso opravili treninga, po njej pa so takoj odpotovali proti Gradcu (od tam so v petek po prevozu z letalom iz Nemčije z avtobusom tudi dopotovali v Celje), kjer so prespali in danes krenili proti Mannheimu. »Zelo smo razočarani. Že od prvih minut smo bili vedno korak v zaostanku za nasprotnikom. V prvem polčasu smo naredili preveč napak, predvsem v napadu, kar so Celjani kaznovali. V drugem smo več tvegali, popravili napad, a je bilo to premalo za preobrat,« je trener Nikolaj Jacobsen komentiral zmago vodilne ekipe slovenske lige proti vodilni zasedbi najmočnejše rokometne lige na svetu.

Preostala izida 6. kroga, skupina C: Čehovski medvedi – Montpellier 33:34 (17:16), Veszprem – Vardar 32:24 (16:10), vrstni red: Veszprem 12, Vardar 7, Rhein Neckar in Montpellier po 6, Celje 4, Čehovski medvedi 1.