Norveški tekaški Beitostolen in švedski biatlonski Idre sta bila prizorišči prvih preglednih (in izbirnih) tekem pred začetkom sezone svetovnega pokala. Na tridnevnem Beitosprintu je ob petem mestu Katje Višnar v klasičnem sprintu najbolj opozorila nase 20-letna Lea Einfalt na daljših razdaljah. Na interni biatlonski pregledni tekmi na Švedskem pa je izstopalo razmerje med najboljšim švedskim biatloncem Fredrikom Lindstroemom ter Jakovom Fakom in Klemenom Bauerjem. Uvodne tekme sicer nimajo naboja prvenstev, a so vedno dober pokazatelj razmerij, ki se rišejo za sezono. Ob upoštevanju konkurence, tekmovalnih pogojev, trenažnega procesa in še kakšne okoliščine je že mogoče izluščiti prve obete, ki niso le besede.

V Beitostolnu, kjer je bila zbrana popolna norveška zasedba in tudi reprezentance Nemčije, Francije, Italije in Avstrije, je največ slovenskega zanimanja veljalo nedeljskemu sprintu v klasični tehniki. Katja Višnar je kot številka dve svetovne lestvice FIS v sprintu to upravičila z najhitrejšim časom kvalifikacij. V velikem finalu šesterice pa je bilo dovolj za peto mesto, ob zmagi manj znane Norvežanke Barbre Kvale in četrtouvrščene olimpijske podprvakinje Ingvild Oestberg. »Zadovoljna sem s tekom v kvalifikacijah in v polfinalu, manj s četrtfinalom in finalom. Zaradi slabšega starta nisem dobila idealne smučine. Zaradi sneženja je bilo pomembno teči spredaj, v bolj zvoženi in hitrejši smučini. Je bil pa je to dober trening za tekmo v Kuusamu, kjer bo pomembno teči brez napak,« je med vračanjem domov v Lillehammer Katja Višnar razmišljala o lekciji.

Glede na dosežke preostalih (18. Ana Lampič, 20. Alenka Čebašek, 22. Nika Razinger, 26. Vesna Fabjan) bo glavni trener Marko Gracer pred težko nalogo, katero sploh poslati na Finsko. Lampičeva, še mladinka, je namreč dosegla tudi 12. čas kvalifikacij in bi nemara imela največ možnosti za preboj v izločilne teke. Še bolj je z 11. in 14. mestom na tekmah na klasični in drsalni desetki navdušila Lea Einfalt. Rezultat je dosežen v imenitni konkurenci, kjer sta bili spredaj na stopničkah kraljici teka Marit Bjoergen in Therese Johaug, pa tudi najboljša deseterica je bila podobna kakšni tekmi svetovnega pokala. »Tega dosežka nisem pričakovala. Res je, da so vsi testi prikazovali velik napredek in da se celotno pripravljalno obdobje dobro počutim, vendar nisem bila prepričana, da to lahko pokažem tudi na tekmah. Pogosto me je izdala prevelika trema. Očitno sem zdaj tudi psihično močnejša,« je bila zadovoljna šele 20-letna tekačica iz Zbilj, na obeh tekmah najmlajša v ospredju, kar je sijajna referenca. Dosežek Einfaltove, programirane naslednice Petre Majdič, ima še malce večjo težo, ker trasa z veliko ravnine in rahlih klancev ni po njenih karakteristikah: »Če bi bil tu še kakšen klanec več in s tem težja proga, bi mi bilo še bolj všeč.«

Besede kot nalašč za Ruko, kamor bo Gracer zraven poslal tudi Alenko Čebašek, nekaj sekund počasnejšo na drsalni desetki. »Moja pričakovanja pred sobotno drsalno desetko so bila velika, saj sem tu lani tekla zares dobro (8. mesto, op. p.). Tudi dvanajsto mesto ni slabo,« je ocenila Čebaškova. Na razdalji kapetanki Vesna Fabjan (23. mesto na 10 km drsalno) in Katja Višnar (24. na 10 km klasično) pričakovano nista posebej izstopali. Še manj najboljši dosežek tekačev – 60. mesto Boštjana Klavžarja, s tem da je bilo na startu 150 tekačev.

Nedeljska biatlonska tekma v Idreju je bila manj reprezentativna, za prve primerjave pa vseeno dobrodošla. Slovenska reprezentanca se je pridružila Švedom na izbirni tekmi. Fredrik Lindstroem je Jakova Faka ugnal za 56 sekund, Klemena Bauerja za 93, s tem da je Fak zgrešil tarčo več. »To je bila posebna tekma. Tekmovalni krog je bil dolg le kilometer, brez pravega klanca. Mi nismo tekmovali s tekmovalnimi smučmi. Vmes je v vetru še rahlo snežilo. Sicer sem imel dober občutek,« je opisal Bauer. Kot nalašč je Lindstrom, tik za Fakom v Sočiju, dal obema kar dvojno primerjavo. V petek je zmagal na tekaški tekmi FIS v Bruksvallarni, s tem da je premagal tudi najboljša švedska tekača Richardssona in Halfvarssona. Teja Gregorin za uvod ni imela tako imenitnih tekmic. S 13 sekundami zaostanka za manj uveljavljenima Švedinjama Linn Persson in Elisabeth Hoegberg pa zagotovo ni zadovoljna. Peta Anja Eržen (+ 1:28,3) je kar za minuto prehitela Andrejo Mali in s tem dala trenerju Velepcu v razmislek sestavo mešane štafete za nedeljsko tekmo v Oestersundu. Idre gre v anale tudi po prvi tekmi novinca Roka Tršana (16. mesto), ki je bil na strelišču s sedmimi zadetki že konkurenčen, za Lenartom Oblakom pa je zaostal le 43 sekund.